ММФ нуди – узми или остави

20150625184928_312119
САРАЈЕВО, БАЊАЛУKА │ БиХ, односно ентитети до понеђељка имају рок да усагласе писмо намјере, без којег је немогуће добити пријеко потребни новац од ММФ-а, али како ствари сада стоје од тога неће бити ништа.
„На сједници Фискалног савјета смо рекли да не постоји могућност да Влада РС прихвати текст писма намјере који је предложила Мисија ММФ-а у БиХ. У том предложеном писму нису уважени приједлози и сугестије Владе РС, а све оно против чега смо налази се у том писму. Само писмо је написано по принципу узми или остави, а то је за Владу РС неприхватљиво“, рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија РС.
Док у РС тврде да су знали и очекивали да транше од ММФ-а по ИВ одобреном стендбај аранжману ове године неће бити, у ФБиХ се ипак још надају новцу од ове међународне финансијске институције.
„Постоји план Б, то је ребаланс буџета, нећемо смањивати ставке за пензионере и социјална давања, али ћемо морати смањивати трошкове“, рекао је Горан Мирашчић, савјетник премијера ФБиХ за економска питања.
О ребалансу буџета ФБиХ кратко је говорила и Јелка Миличевић, министрица финансија ФБиХ, која је само у пролазу новинарима кратко рекла да ће морати доћи до тог ребаланса. Иначе, дефицит буџета ФБиХ је око 646 милиона KМ, а РС нешто више од 300 милиона KМ, што представља велики проблем с обзиром на то да се фискална година неће моћи затворити без тих средстава.
„Првих шест мјесеци није било аранжмана и ми смо без њих живјели, а живјећемо и наредних шест. Влада РС, све што је у њеној надлежности, укључујући и ребаланс буџета, доносиће у редовној скупштинској процедури и обезбиједиће несметано функционисање институција у 2015. години“, рекао је Тегелтија, додајући да РС у овом тренутку ништа не недостаје и да редовно измирује своје обавезе. Он је рекао да је тачно да је Влада РС буџетом планирала средства од ММФ-а, али да ће их надомјестити из других средстава.
Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, је рекао да рок за примједбе на писмо намјере ММФ-а истиче данас.
„Те примједбе ће бити размотрене и у понеђељак ћемо имати или нећемо имати формирано писмо намјере, које ће бити релевантан документ о коме ће се моћи расправљати“, рекао је Беванда, додајући да је ситуација јако озбиљна и изражавајући своју забринутост због стања у ентитетима и чињенице да пензије, посебно у ФБиХ, касне.
Иначе, БиХ је с ММФ-ом склопила ИВ аранжман, који је одобрен 26. септембра 2012. године у износу од 338,2 милиона СДР. Досад је повучено осам транши, а посљедње четири су изостале због неиспуњавања услова који су преузети, прије свега, из радног законодавства, реформе јавног сектора, али и супервизије банака.
Независне новине