ММФ отказао кредитни аранжман БиХ

765-430-62e1b1146ddd86742ef941faee18e89a

САРАЈЕВО │ Међународни монетарни фонд је отказао кредитни аранжман БиХ јер сви чланови Фискалног савјета нису потписали писмо намјере, рекао је за Н1 Горан Мирашчић, савјетник премијера ФБиХ.

Мирашчић је казао да се аранжман одгађа због мањка потписа чланова, те није могао говорити да одгађање аранжмана има везе са условљавањем потписа предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и премијера ФБиХ Фадила Новалића на адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању.

Подсјећамо, нови кредит од Међународног Монетарног Фонда требао је износити 550 милиона евра, а Одбор ММФ-а овог мјесеца је разматрао одобравање аранжмана за БиХ.

Гостујући у јутарњем програму Н1 телевизије, Сенад Братић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске се осврнуо и на наслов како ће ММФ одгодити кредитни аранжман са БиХ.

„Сигурно да све оно што је договорено се мора испоштовати и нивои власти у БиХ се не могу неодговорно понашати. Зна се које су обавезе преузете и у овом моменту, таква одлука ММФ-а није добро рјешење за простор читаве БиХ, јер је то финансијски заједнички простор и мора бити координације и сарадње“, коментарисао је Братић.

О томе да ли види свјетлију будућност у којој нећемо читати инфромације попут те је казао:

„У свјетлу надолазећих избора позиција жели да овако тешким темама задржи позицију и опозиција калкулише. Ово је уједно и изборна и фискална година и сигурно је да одговор требамо тражити и у томе. Ово није добра порука из БиХ према ЕУ и мислим да ће када се заврну финансијски вентили рационално побиједити ирационално и да ће се промијенити актуелни став позиције“.

Овај аранжман са ММФ-ом је замишљен као подршка Реформској агенди која је договорена и са ЕУ, па онда произилази и да је Агенда стављена на чекање.

Оваква одлука ММФ-а могла би изазвати финансијску нестабилност на свим нивоима у БиХ.

Н1