Модел за укидање наплате путарине на дионици Мељине-Петијевићи до краја године

ХЕРЦЕГ НОВИ │ Локална управа у Херцег Новом требало би до краја године да осмисли модел за укидање наплате путарине на путном правцу Мељине – Петијевићи. То је заједнички циљ општине Херцег Нови и ГрадаТребиња, саопштено је након састанака представника два града још почетком августа у Херцег Новом.

Предсједник Општине Стеван Kатић казао је за Радио Јадран да се Општина обавезала да утврди висину дуга којег има према концесионару, фирми Универзал Монте:

“У уговору постоје и обавезе које је извођач, фирма Пиједор путеви, требало да реализује, али није, тако да ћемо до краја године покушати да изађемо са конкретним приједлогом укидања наплате путарине. Односно да се са концесионаром  договори прекид наплате путарине на половини уговорног двадестогодишњег односа “, појаснио је Kатић.

Он додаје да је у плану пуно заједничких обавеза око споразума са инвеститором, у које би могла бити укључена и држава:

“Дио гдје је наплатна рампа могла би да се користи као гранични прелаз, јер је црногорски гранични прелаз у јако лошем стању, а прелаз с БиХ има три траке са обје стране. Држави смо већ кандидовали  овај приједлог како би га  уврстила у буџет Црне Горе. Тако бисмо са концесионаром лакше дошли до рјешења”, навео је Kатић.

Пут Мељине-Петијевићи отворен је 2009.године и прва је концесија на некој саобраћајници у Црној Гори, по тзв. БОТ систему (узми, изгради, користи и врати). Kада истекне 20 година “Универзал монте” треба да врати пут Општини. У каквом стању, друга је прича, јер и данас многи указују на лошу безбједност те дионице. Не престају ни примједбе туриста и становника Херцег Новог и Требиња због плаћања путарине.

Осим тога, “Универзал Монте” добио је и ексклузивно, боље рећи монополистичко право да дуж ове дионице изгради 2 бензинске пумпе, ресторане, паркинг, тржни центар. На жалост, од тога до данас ни наговјештаја.  Не треба заборавити, пресудом Основног суда у Херцег Новом почетком маја 2014. год, за покретање клизишта на Подима као главни узрок назначена је изградња дионице Мељине-Петијевићи, на путном правцу од Херцег Новог ка Требињу. Фирма “Приједор путеви”, као извођач радова дужна је да плати 30.000 еура, а Раденку Црногорцу, као одговорном лицу одређен је седмомјесечни притвор.

Радио Јадран