Могу ли терористи да сруше Европу?

sirija rat

Након терористичких напада у Бриселу ЕУ се нашла пред избором којим ће путем даље – да ли ће кренути у дезинтеграцију или ће одабрати пут у јачи и централизованији политички савез, пишу бројни угледни страни портали, анализирајући могући развој догађаја.

Популарни амерички портал ВОX, након што је читаоцима пружио историјски контекст настанка ЕУ, истиче да је Европа, заправо, до сада на двије различите кризе које су пријетиле њеном опстанку одговорила потпуно различито.

Примјера ради, на мигрантску кризу одговорила је привременом суспензијом шенгенског споразума, за који ВОX истиче да је једно од најважнијих постигнућа ЕУ јер је омогућио слободу кретања.

А, са друге стране, на финансијску кризу ЕУ је одговорила већом централизацијом и стварањем јачих институционалних оквира кроз инструменте Европске централне банке у Франкфурту. Британски „Телеграпх“ указује да слободно кретање преко европских граница шаље поруку „добродошлице“ свјетским терористима, који на тај начин лакше могу оперисати на цијелом европском простору.

Лист пише да су посљедице терористичког напада у Бриселу у Британији поново отвориле дебату да ли та земља треба да остане у ЕУ или да изађе из ње. „Телеграпх“ наводи да постоје двије струје – једна која сматра да би полицијске и безбједносне агенције требало да се институционално повежу на нивоу Европе и да би то представљало најбољи одговор на кризу, док други мисле да би Британија била несигурнија ако би остала у европском блоку.

„Ако бисмо напустили ЕУ, имали бисмо већу контролу наших граница и лакше бисмо могли протјерати терористе којих се желимо ријешити“, цитира лист изјаву једног од експерата у Британији који се залаже за излазак из ЕУ.

Агенција Реутерс наводи да је напад у Бриселу био готово неизбјежан, указујући на већ пословичне проблеме са белгијским безбједносним и обавјештајним агенцијама. „Чињеница да је бомбаш самоубица био у могућности да неометано уђе у терминал пун људи указује на очигледни недостатак који се могао избјећи – многи аеродроми у рањивим дијеловима свијета имају безбједносне провјере на улазу у зграду“, пише агенција.

О безбједносним проблемима на бриселском аеродрому може свједочити и аутор овог чланка, који је са групом новинара из БиХ, још док је за улаз било потребно имати шенгенску визу, боравио у Бриселу, када је због безбједносне грешке било омогућено да напустимо аеродром без пасошке провјере.

На повратку за БиХ, на међуодредишту у Минхену, њемачки полицајци су се хватали за главу, а наша група морала је проћи кроз специјални систем провјера, док је полицајац псовао белгијску полицију, за коју је рекао да свако мало направи овакав или сличан проблем. Ал Џазира је указала и на још један проблем – могући даљи раст исламофобије у Европи, јачање националистичких и десничарских покрета који би само водили даљој дезинтеграцији.

„Врло лако је могуће да антимуслиманска осјећања у Европи присиле политичаре да уведу јачу визну политику према Турској, што би онда могло угрозити и споразум ЕУ и Турске у вези с повратком имиграната и додатно отежати ситуацију“, наводи Ал Џазира.

Александар Радић, војно-безбједносни аналитичар из Београда, оцјењује да се, упркос великој трагедији и великом броју жртава, прецјењује могућност распада ЕУ.

„Мислим да ће овај чин само убрзати дебате које се већ воде унутар ЕУ каква нама ЕУ треба и шта је потребно изменити. Дакле, не очекујем било шта драматично, већ само да се неки отворени процеси о визији ЕУ донекле убрзају“, рекао је он.

Независне новине