Moguće da će doći do rata Evrope i Rusije

346741_1

LONDON | Kraljevski institut za međunarodne odnose u Londonu „Četam haus“ procenjuje da može doći do sukoba evropskih država i Rusije te da Evropa mora biti spremna za „ograničene oružane akcije“.

Autori dokumenta – šest stručnjaka koji su specijalizovani za pitanja Rusije i Evroazije – ocenjuju da treba naći „efikasnije načine da se ruski režim i Rusi uvere da je za njihove nacionalne interese dobro da se Rusija integriše u Evropu, a ne da se izoluje kao regionalni moćnik“.

U izveštaju se govori o izazovima sa kojima se trebaju suočiti zapadne zemlje u svetlu ukrajinskog konflikta i sve veće zategnutosti u odnosima između Evrope i Rusije.

Eksperti Kraljevskog instituta smatraju da evropske države „potcenjuju opasnost koja poslednjih godina dolazi od Moskve“, kao i da nisu uspele da odgovore, na, kako je navedono, „rusku agresiju prema Ukrajini“.

Oni navode da se do 2013. vjerovalo da Rusija „može biti konstruktivna i zdrava članica međunarodne zajednice“, ali da sada, „dok se Moskva pridržava sadašnjeg političkog pravca, ona ne može biti ni partner ni saveznik“.

Autori izveštaja smatraju da postoji mogućnost da ukrajinski konflikt dovede do direktnog sukoba između Rusije i evropskih država.

Eksperti Kraljevskog intituta pozivaju Evropljane da se „pripreme za teškoće koje će neizbežno nastupiti kada u Rusiji dođe do smene vlasti“.

Oni tvrde da je potrebno jačanje snaga NATO-a i obuhvatni program obnove naoružanja.

Press.rs