Monografija – životna radost

TREBINJE | U okviru treće međunarodne umjetničke kolonije “Kolo 2018”, večeras je u Muzeju Hercegovine promovisana monografija „Naod“, o životu i stvaralaštvu Naoda Zorića, istaknutog crnogorskog slikara.

 “Monografija donosi nešto što je najvažnije za mene, a to je neka moja životna radost. Tokom trideset godina stvaralaštva trudio sam se da napravim nešto, da pokušam da budem jedan u nizu onih značajnih i velikih crnogorskih slikara, ne bi li nešto doprinio”, kazao je Zorić.

U pratećem tekstu monografije navodi se da osnovu rada Naoda Zorića, savremenog crnogrskog slikara, čini serija gorštačkih/montanjarskih likova fascinantne fizionomije, naizgled sposobnih za velika djela i jaka osjećanja, koji posjeduju nešto veličanstveno i dirljivo, plemenito i iskreno.

“Naod i ja smo sapatnici i saputnici u svijetu umjetnosti. Bez podrške političke i društvne, sami se zahvaljujući svojim djelima probijamo. O njemu mnogo može da se govori i on je jedan od najboljih crnogorskih likovnih umjetnika”, rekao je govoreći o umjetnosti Naoda Zorića, crnogorski slikar Miomir Mišo Vemić.

Urednik izdanja, monografije književnik  Radomir Uljarević uporedio je slike Naoda Zorića sa ikonom, sa ikoničkim predstavljanjem čovjeka – mučenika i novomučenika, ali, naglašavajući da likovi sa Zorićevih slika imaju snagu starozavjetnih.

“Zorićeva „ikona”, i ako nije izrađena na ikoničan način jeste ono što je ikona po sebi – prozor u nebesko, i ona prikazuje skrivenu stvarnost i ukazuje na Tajnu, i to je ono što nas okuplja oko njegovih prvolikova ili pralikova. Ako je ikona mjesto susreta Boga i čovjeka, i ova „ikona”, koja nije dogmat, tajnodejstvuje, i njen učinak je očigledan na licima nas kad se prepoznamo na tim slikama, kao u kakvom ogledalu” ističe Uljarević.

Na večerašnjoj promociji govorila je i Tamara Rajković, istoričar umjetnosti.

R.M.