Морамо спустити тензије и разговарати

367299_1

САРАЈЕВО │ Начин на који се рјешава питање ратних злочина у БиХ увијек изнова подиже тензије и не доприноси политичкој стабилности, изјавио је предсједник СДС Младен Босић коментаришући акцију хапшења и упад СИПЕ у станицу полиције у Новом Граду.
Он смата да је потребно направити неки договор да се овакав начин рада и овакви процеси промијене
„Начин на који се рјешава питање ратних злочина, почев од Хашког трибунала, па до правосуђа у БиХ, је нешто што стално изазива нове тензије и ми ћемо отворити разговоре да видимо може ли се направити неки договор да се овакав начин рада и овакви процеси промијене у нешто што би имало више смисла и што би заиста у неку руку могло да служи помирењу“, казао је Босић.
Сматра да је приликом рјешавања овог проблема треба размотрити и начин на који је то урађено у другим земљама које су биле у рату.
„Ако они мисле да ће се наредних 50 година моћи радити на овај начин тако да људи стрепе и да се не зна по кога ће доћи која агенција, онда то неће никада направити простор политичке стабилности“, сматра Босић.
Говорећи о реакцији Владе Републике Српск на дешавања у Новом Граду, Босић је истакао да је у овом случају рекција владе на неки начин другачија, подсјећајући да су и до сад полицијске агенције и полиција Републике Српске хапсиле људе по оптужницама Суда БиХ, Суда Републике Српске и осталих судова.
„Ми се само надамо да ово нису неке исхитрене одлуке или покушаји да пребију ствар преко кољена и да то неће имати посљедице по Републику Српску и српски народ. Чини ми се да одлуке владе око тога и нису толико значајне и проблематичне осим што изгледа да се не слажу да СИПА улази у просторије институција и власти Републике Српске што баш нема неки ођек и ту се и не спомињу ратни злочини“, навео је лидер СДС.
Чини ми се, додаје Босић, да су мотиви таквих захтјева сасвим другачији, али ја мислим да треба промијенит однос према ратним злочинима и наћи начин како изаћи из ове ситуације.

„Kада ухапсе некога с бошњачке стане аплаудира се у Републици Српској, а они дижу галаму и тензије, када се то деси на супротној страни, супротна је и сутација. Мислим да је сазрело вријеме да чак и све стране сједну за сто и нађу неко ново рјешење, казао је Босић. Видјећемо да ли постоји политичка воља за то“, закључио је Босић за БН ТВ.