Moskva objavila svoju „crnu listu“

345968_1
MOSKVA | Moskva je objavila crnu listu na kojoj se nalaze političari iz EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na evropske sankcije uvedene zbog Krima i Ukrajine, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

„Moskva je juče raznim Ambasadama EU predala listu sa imenima osoba koje više ne mogu da uđu u Rusiju“, rekao je Rute, navodeći da su navedena i imena dva poslanika iz holandskog i jednog iz Evropskog parlamenta.

Rute ističe da je Moskva objavila listu, na kojoj se, prema pojedinim izvještajima, nalazi između 80 i 90 imena kao odgovor na sankcije i zabrane putovanja uvedenim nakon prisajedinjenja Krima i navodne umiješanosti u dešavanja na istoku Ukrajine.

Iz Evropske diplomatske službe saopšteno je da je Rusija u proteklih nekoliko mjeseci zabranila ulazak za nekoliko evropskih zvaničnika, ali do sada nije predala listu.

„Uzeli smo u obzir da su ruske vlasti donijele odluku da podijele listu. Nemamo nikakve informacije o pravnoj osnovi, kriterijumu i procesu“, ističe se u saopštenju iz Brisela.
Agencije