Moskva traži zvanično objašnjenje od Varšave

20150427224548_302315

MOSKVA | Moskva je danas zatražila objašnjenja od zvanične Varšave zbog odbijanja Poljske da omoguće ulazak u zemlju ruskim bajkerima iz kluba „Noćni vukovi“, javila je ruska novinska agencija Tass.
„Dana 27. aprila, grupi ruskih motociklista koji su planirali da odaju poštu, malo prije 70. godišnjice Dana pobjede, sovjetskim vojnicima koji su poginuli u oslobađanju evropskih država od fašizma, nije dopušten ulazak na teritoriji Poljske na Brest-Terespol graničnom prelazu“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova. Zato, rusko ministarstvo traži objašnjenje od poljskih vlasti
„Tražimo objašnjenja od poljskih vlasti i odlučno osuđujemo njihove postupke koji govore o spremnosti da se mijenja istorija i u suštini omalovažava, iz oportunističkih razloga, dostignuća onih koji su spasli Poljsku i svijet od fašizma“, navodi rusko ministarstvo.
Poljski graničari danas su zabranili ulazak u zemlju desetorici ruskih bajkera, koji su stigli na bjelorusko-poljsku granicu, sa ciljem da na putu, koji je počeo u subotu iz Moskve, pređu Poljsku i 9. maja stignu u Berlin.
„Ti ljudi neće ući u Poljsku. Svakom od njih će pojedinačno biti zabranjen ulaz u zemlju“, rekao je portparol policije Darijuš Sjenicki, prenijela je agencija AP.
Poljske vlasti su još prošle nedjelje najavile da će zabraniti ulaz „Noćnim vukovima“, jer smatraju da je provokacija što ti bajkeri žele da u sklopu počasne vožnje povodom 70. godišnjice pobjede nad nacistima prođu kroz Poljsku.
Bjeloruski carinici su ih pustili da pređu granicu, ali poljski nisu, navela je američka agencija.
„Veoma sam razočaran. Ali nećemo odustati od ideje da proslavimo 9. maj u Berlinu. Naš cilj je Berlin“, rekao je Vitalij Kuznjecov, jedan od bajkera.
I vođa ruskih bajkera Aleksandar Zaldostanov najavio je da će neko od njegovih kolega svakako stići u Berlin.
Agencije