Москва у приправности: Ово су највеће пријетње за Русију у 2016.

rusija

МОСКВА I Акције Вашингтона нашле су се на врху листе савремених пријетњи за Русију који су саставили учесници дискусионог клуба „Валдај“. Они не вјерују у пријетњу из Украјине.

Главна међународна пријетња за Русију остаје америчка политика, усмјерена на њено слабљење. Опасност за земљу представљају тероризам и могући конфликт са Турском, док нема директне пријетње из Украјине, пише лист „Известија“, позивајући се на реферат „Међународне пријетње 2016“.

Како је саопштио листу један од аутора реферата, програмски директор клуба „Валдај“ Андреј Сушенцов, фактички постоје двије оцјене америчке политике. Једни сматрају да САД намјерно жели да ослаби Русију, док други сматрају да Американци индиректно наносе штету руским интересима.

Како саопштава лист, након успјеха операције Ваздушно–космичких снага у Сирији, Русија је почела да налази нове партнере на Западу.

„Русија се учврстила као водећа сила на Блиском истоку, способна да ефикасно изводи војну кампању“, сматрају аутори реферата.

„Уносе се измјене у плану одбране Русије до 2020. године. Изводе се војне вјежбе током којих се врши симулација конфликта са Турском. Турци, такође изводе војне вјежбе, сакупљају резервисте“, објашњава Сушенцов.

У реферату, на који се позива лист, говори се о пријетњама Русији од стране исламских радикала. Она ће остати и у случају пуне побједе над терористима у Сирији, јер „најцјењенији борци и команданти, највјероватније, премјестиће се из Сирије у друге земље са слабом државном влашћу (Ирак, Либија, Мали, Авганистан, Сомалија и друге), гдје ће наставити своју рушилачку дјелатност“.

Према информацијама листа, могућ је раст напетости на Далеком истоку и југоисточној Азији, гдје се прогнозира сукоб Кине и САД и њихових савезника. Наводи се да на листи директних пријетњи нема Украјине, која „полако, али сигурно, прелази у категорију тзв. замрзнутих конфликата“.

НН/Спутник