Мостар главни град ФБиХ?

366806_1
САРАЈЕВО │ Идеја да Мостар постане главни град Федерације БиХ поново је актуализована током посјете Бакира Изетбеговића Мостару средином новембра, пишу федерални медији.

Том приликом Изетбеговић се састао с лидером ХЏ-а БиХ Драганом Човићем и новим коалиционим партнером Фахрудином Радончићем.

Идеја да Мостар постане главни град Федерације БиХ стара је пуних 15 година, а шеф Градског одбора СДА Мостар Салем Марић каже да се о томе разговарало још 1998. године.

Те године је Савјет за имплементацију мира (ПИЦ) нагласило како нема ништа против да Мостар буде главни град ФБиХ с тим да је неопходно испунити одређене услове.

У мостарској СДА сматрају да су ти услови испуњени и да би премјештање главног града ФБиХ у Мостар значило много за овај град.

„На тај начин Мостар би добио прилику бржег развоја. Тиме би се подржала и децентрализација власти, а управо то је оно што се Бошњацима често замјера, та чињеница да је све смјештено у Сарајеву. Била би то порука да Бошњаци немају ништа против да власт има сједиште у цијелој БиХ и ФБиХ“, каже Марић који додаје да се СДА позива на Мадриску декларацију из 1998. године.

Он сматра да би премјештање главног града ФБиХ у Мостар допринијело и спуштању међунационалних тензија у Мостару. За сада се о свему разговара искључиво у круговима СДА.

„Ми смо овај приједлог износили и на органима странке, на Главном одбору и ту није било неког противљења, категоричног одбијања… Све то треба мало озбиљније размотрити“, каже Марић.

Међутим, из мостарске СДА наглашавају како им је драго да имају пуну подршку предсједника Изетбеговића у идеји да Мостар буде нови главни град ФБиХ.

У Мостару је већ смјештено пет министарстава Владе ФБиХ, али ова министарства фактички имају двојне канцеларије, и у Сарајеву и у Мостару. Није познато би ли премјештањем главног града ФБиХ у Мостар биле затворене све канцеларије у Сарајеву, нити што би се догодило са службеницима запосленим у Сарајеву, наводе медији у ФБиХ.

Марић каже да Мостар има капацитете гђе би могле да се смјесте институције, као и то да је већ раније планирана градња зграде Владе ФБиХ у самом центру Мостара.

Такође, већ је формирана комисија која ради на изналажењу смјештаја за пет министарстава чије је сједиште у Мостару, па би само требало да прошири опсег рада споменуте комисије.

Питање главног града ФБиХ регулисано је Уставом ФБиХ, члан 4, који изричито каже да је главни град ФБиХ Сарајево.
НН