Освештани златни крстови на куполама Саборног храма Свете Тројице (ФОТО)

 

МОСТАР | Владике њемачки Григорије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије , освјештали су данас седам позлаћених крстова који ће красити куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару који је још у изградњи.

За Србе је овај дан од велике важности-  каже владика њемачки Григорије.

„Сјећам се добро дана када смо испод разрушеног камења извукли сломљени крст са врха куполе овог храма. Kао да сада гледам тај тренутак. Морам да признам да је људска вјера врло колебљива и слаба. Мислио сам да ћемо градити храм али сам слабо вјеровао да ћемо дочекати да вратимо тај  крст на свето мјесто гдје и припада“, рекао је у бесједи владика Григорије и додао да је временом његова вјера у то да ће се храм обновити само расла.

„Видјећи доброту народа, који се вратио овдје са великом храброшћу да живи у долини Неретве, са великим поштовањем према овом храму, својим предцима и својој дјеци, њивама, воћњацима и потоцима, када сам видио да међу нашом браћом има доста добрих људи који су ми понављали да треба да се обнови храм тако се у мом срцу обнављала вјера да је то могуће“, бесједи владика Григорије.

Радивоје Kруљ, мостарски парох каже да ће сутра крст бити подигнут на куполу.

„Тако да ће он засијати над нашим градом и опомињати нас и давати нову снагу и вољу за обнову храма и обнову Мостара“, каже отац Kруљ.

Родитељи данас крштене дјечице Немање и Вање Ћирковић, Саша и Маја кажу да су веома поносни.

„Препоносни смо, ово је неки неописив осјећај. Поготово јер крштавамо дјецу данас када се освјештавају крстови. Ма немамо ријечи колико смо срећни“, причају нам срећни родитељи Ћирковић.

Прије самог чина освјештања крстова, света литургија је служена у малој цркви посвећеној малој Госпојини. Мостарски срби данас су са гостима обиљежили овај велики дан. Након литургије и освештања крстова уприличен је културно умјетнички програм и трпеза љубави.

Литургији је поред бројних гостију и из иностранства, присуствовао Драгослав Бањак, предсједник Скупштине града Требиње испред Градске управе.

Седам крстова су поклон Рудника и Термоелектране Угљевик, а новац за позлату крстова скупили су вјерници.

Храм, који је у вријеме градње 1873. године био највећи православни храм на Балкану, запаљен је и срушен у јуну 1992.

Обнова је почела 2010, а у септембру ове године завршени су груби грађевински радови у које је уложено девет милиона марака што представља 80 одсто средстава које су обезбиједиле Владе Српске и Србије. За остатак радова, постављање крова, отвора, уређење ентеријера, екстеријера, потребно још око толико.

Завршетак радова планиран је 2020. године, када Епархија захумско-херцеговачка обиљежава 800 година постојања.

Сунчица Пешић