Мошти Светих мученика медљанских стигле и у Петровпавлов манастир

ТРЕБИЊЕ I У манастир Светог Петра и Павла у Петровом пољу код Требиња, јутрос су донијете мошти Светих новопројављених мученика медљанских – Серафима, Авакума и Мардарија из манастира Медна код Мркоњић Града.

Уз присуство великог броја вјерника Свету архијерејску литургију служили су Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, Захумско херцеговачки и приморски Григорије и умировљени владика Атанасије са свештенством епархије.

Владика Сергије је у свом обраћању присутним вјерницима рекао да се данас посебно радујемо и прослављамо угоднике божије које су запечатили цркву крвљу својом.

„Прослављамо свете мученике који су доказали да се нису одрекли живога Бога. Поново су на овај велики дан, светитељи дошли у Петровпавлов манастир, у ову свету породицу. Нека буде то благослов за све. Али нека наша дужност не буде само да иштемо од Бога већ да имамо чисто срце и чисту вјеру. Да се не плашимо овоземаљских искушења него да Богу стално благодаримо на свему јер нам је Бог даровао живот вјечни“, рекао је епископ Сергије.

По други пут је мошти светитеља, цијеливао Жарко Ковач.

„Ишао сам са супругом у Медну. Било је мало незгодно за доћи али је био величанствен доживљај. Ишли смо до црквишта гдје су пострадали монаси , били у храму у селу. Неописив осјећај. Тамо сам био пресрећан јер су ти људи пострадали за вјеру. А ево данас су дошли и овдје. Ја кажем ево, дошли су за нама. Баш нешто лијепо“, прича нам Ковач.

А данашњи дан посебан је и за Лазара Амбулију.

„Нама недостојнима је тешко причати о великим светитељима. Осјећам се пресрећно због овог великог благослова али и претужно што тим светим стопама бар мало не ходамо“, казао је он.

У поклоничком путовању са владиком Сергијем дошли су и игуман манастира Клисина отац Василије и отац игуман манастира Трескавац Варнава.

С.П.