Мошти Светих мученика медљанских стигле у Требиње

ТРЕБИЊЕ │ У саборни храм Светог преображења Господњег вечерас су донијете мошти Светих новопројављених мученика медљанских – Серафима, Авакума и Мардарија из манастира Медна код Мркоњић Града.

Према предању, ови монаси су у 15. вијеку, послије паљења и рушења Петропавловског манастира код Требиња, пред Турцима отишли у Крајину и настанили се у манастиру Медна, гдје су живјели и мученички пострадали.

Кивот са моштима кога је донио Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, дочекали су владике Захумско херцеговачки и приморски Григорије и умировљени Атанасије са свештенством епархије и велики број вјерника.

Владика Григорије је истакао да је владика Сергије овим чином показао да жели да најбољом свезом преко преподобних мученика, Требиње и Мркоњић Град буду повезани као и њихови манастири.

„Бићемо у све дане нашега живота повезани у љубави према Христу и према светитељима његовим“, рекао је Григорије.

Велику радост истакао је и владика Сергије, јер доносећи свете мошти мученика Серафима, Авакума и Мардарија велики историјски догађај се исправља.

„Посебна ми је част и задовољсто да вашим светим молитвама донесемо и принесемо колико је могуће, нити сребра ни злата, јер знамо сигурно да вама то није потребно, јер ви имате велико духовно богатство од светих наших отаца, но доносимо кап благодати Божје кроз ове свете мошти. Желимо да долијемо у ваше кандило овог светог благословеног уља, молитвама светих мученика који су пострадали за нашу вјеру“, рекао је Сергије.

Мати Павла, игуманија Петропавловог манастира у коме ће се заувијек налазити мошти мученика, је истакла да су монаси заувијек повезали Требиње и Мркоњић Град.

„Након 500 година дио моштију се враћа својој кући, у манастир и то је велики догађај за све нас. Ништа у Божијој кући и пред Богом није изгубљено, само је ствар у томе када ће нам то Бог открити“, рекла је Павла.

У поклоничком путовању са владиком Сергијем дошли су и игуман манастира Клисина отац Василије и отац игуман манастира Трескавац Варнава.

У Петропавловом манастиру дочек светих моштију је сутра од 8 часова, а од 8:30 биће служена света литургија.


Д.М.