Mrkonjići proslavljaju Svetog Vasilija

mrkonjici1

TREBINJE | Svetom arhijerejskom liturgijom i narodnim saborovanjem u Mrkonjićima Trebinja danas će biti obilježen praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca.
Proslava u rodnom selu jednog od najpoštovanijih svetitelja, koja svakog 12. maja u godini okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine, ali i hodočasnika iz drugih krajeva pravoslavnog svijeta počinje u 8 časova prazničnim jutrenjem. U 9 časova, u spomen-crkvi Svetog Vasilija biće služena Sveta arhijerejska liturgija i rezanje slavskog kolača, a u 11 časova akatist Svetom Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom, na kome će vjernici moći cjelivati mitru Svetog Vasilija.
U nastavku obilježavanja praznika biće priređen kulturno-umjetnički program i narodno veselje.
I ove godine do Mrkonjića biće organizovan besplatan autobuski prevoz iz Trebinja– sa polaskom u 8 časova ispred zgrade Elektroprivrede.
Veliki broj vjernika dočekaće sutra i manastir Ostrog, koji čuva mošti Svetog Vasilija, a na poklonjenje svetitelju pješke je put Ostroga još u petak i subotu iz Trebinja i drugih hercegovačkih opština krenulo nekoliko grupa hodočasnika.

radiotrebinje.com