“Мршав раст плата”, сваки седми гладан

plate novac

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА I Можда звучи невјероватно, али је чињеница да је просјечна плата у БиХ у протекле четири године нарасла, ни мање ни више него – седам марака! У априлу ове године, посљедњем мјесецу за који постоје званични подаци Агенције за статистику БиХ, радник БиХ, у просјеку, зарадио је 830 КМ, а у истом мјесецу 2012. године на текући рачун уплаћене су му 823 марке.

Истовремено, значајно су порасли трошкови живота, па је тако, према подацима Савеза синдиката РС, синдикална потрошачка корпа у априлу 2012. коштала 1.793 марке, а у међувремену је скочила на 1.854 КМ.

Ни прогнозе, нажалост, нису нимало оптимистичне јер, како наглашавају послодавци, ништа не показује да би могло доћи до раста плата у скоријој будућности.

При томе, синдикалне вође истичу да је забрињавајућа чињеница да су трошкови живота дупло већи од плата, те напомињу да тај податак довољно говори сам за себе.

„Показује се да људи у БиХ, како се одмиче вријеме од несретног сукоба, сваке године све теже и теже живе. Не постоји у држави никаква политика за побољшање социјалног положаја грађана и радника“, критикује Селведин Шаторовић, потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Он је додао да је, пошто смо прошле године имали ситуацију да сваки шести грађанин БиХ заспе гладан – већ сада ситуација још тежа. „Сада имамо бар једног више гладног, односно седам или осам. Било би идеално када би незнатан проценат повећања плата пратио и незнатно повећање трошкова живота, што није случај“, оцијенио је Шаторовић.

Истовремено и из удружења за заштиту потрошача напомињу да армија радника једва саставља крај с крајем. „Поготово је тешко радницима запосленим у реалном сектору, гђе су плате веома мале. Дошло је до поскупљења трошкова живота и сада смо у ситуацији да новац трошимо само на режије“, каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача „Реакција“ Бањалука.

Према његовим ријечима, статистика, али и чињенице, показују да је животни стандард у БиХ, али и у бројним европским државама, све лошији.

„Међутим, код нас се то јако осјети јер је овдје животни стандард дупло мањи“, казао је Срдић.

Послодавци тврде да они нису криви за „мршав“ раст плата, а притом имају процјене које се никако неће свиђети радницима. „С оваквим политичким амбијентом и нестабилношћу, плате неће расти, већ ће падати. Страни капитал уопште не долази. Дакле, тешко је очекивати било какав пораст плата у БиХ“, нагласио је Драгутин шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Независне новине