Mrtve teroriste dočekali kao heroje. Reakcija Evrope: Muk

617474_kosovo-foto-twiter_fKUMANOVO | Slika na kojoj se ubijeni teroristi iz Kumanova dočekani na Kosovu, uz počasti kao nacionalni heroji, obišla je Evropu ne izazivajući pritom nikakvu reakciju.
Beživotna tela devetorice albanskih terorista koji su ubijeni u Kumanovu dopromljena su juče ujutru u Prištinu, gde ih je dočekao veliki broj građana i predstavnika udruženja OVK sa zastavama Albanije. Tela su vraćena na Kosovo pošto je rodbina ubijenih terorista pre nekoliko dana organizovala protest ispred Vlade Kosova zahtevajući od Makedonije da isporuči tela ubijenih. Udruženje OVK saopštilo je juče da će sahrana ubijenih Albanaca biti svečano obavljena, pošto se još jednom obavi obdukcija tela na Kosovu.
Svečani doček ubijenih terorista juče nije izazvao bilo kakvu reakciju Evropske unije ni Međunarodne zajednice. Sliku koja je obišla svet osudili su makedonski mediji, podsećajući da su u terorističkim napadima poginula osmorica policajaca, dok je više od trideset teže i lakše ranjeno.
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je za “Blic” da je slavljenje lika i dela terorista u najmanju ruku neprimereno.
– Svaka žrtva je za žaljenje, ali ovde se radi o teroristima koji su ilegalno ušli u susednu državu Makedoniju s jednim ciljem – da ubijaju ljude. To što su uradili je izvan svakog zakona i slaviti takve ljude kao borce za prava Albanaca je istovremeno neprimereno i provokativno – smatra Drecun.
On kaže da je ovakav potez kosovskih Albanaca i veličanje terorista jasna poruka zvaničnom Skoplju o ideji stvaranja velike Albanije.
– Krajnje je vreme da Skoplje razmisli da li je u interesu građana Makedonije priznanje veštačke države Kosovo ili će to nakon ovih terorističkih napada ipak povući. Ovo bi trebalo da im je najveći nauk. Istovremeno, Evropa već jednom mora glasno da kaže da su teroristički napadi u Kumanovu imali za cilj destabilizaciju Makedonije – kaže Drecun ističući da “očigledno neko u EU ima isuviše mek stav” po pitanju velike Albanije, koji Albanci maksimalno koriste u ostvarivanju svojih ciljeva.
Ubili osam policajaca, 33 ranili
U terorističkim napadima koje su početkom maja izazvali albanski teroristi u Kumanovu u Makedoniji poginulo je osam policajaca, a 33 su ranjena.
Blic