Мутирали цвјетови у Фукушими

059764
Четири године од разорне катастрофе у нуклерној електрани Фукушима, а на Твитеру су освануле фотографије деформисаних бијелих рада.
Деформације су сличне онима на лептирима нађеним прошле године у Фукушими, при чему се у студији из 2014. наводи да су послије катастрофе код локалне популације лептира уочене промјене, као што су мања величина, спорији раст, висок степен смртности и морфолошки абнормалитети.
Чињеница је, међутим, да се оваква врста деформитета и природно јавља код ове врсте биљака, што доводи у сумњу претпоставку да су они посљедица зрачења. Осим тога, према истраживању из 2009, изгледи за појаву овакве мутације (тзв. фасцијација) под утицајем зрачења изузетно су мали код дивљих биљака.
Фасцијација је редак облик мутације који може да погоди стабло, корјен, цвет, а понекад и плод 100 врста васкуларних биљака широм свијета. Мутација се манифестује у пљоснатом, тракастом, избразданом и искривљеном облику, баш какав има и средишњи, жути, дио цвјета бијелих рада на слици.
Није јасно шта је изазвало мутацију, будући да она може бити посљедица генетских, хормонских, бактеријских, гљивичних, вирусних и еколошких утицаја. Осим тога, разлог не мора да буде исти у свим случајевима.
Према једној теорији, фасцијацију изазива хормонски поремећај, који може бити посљедица неке генетске мутације или да буде изазван бактеријама, гљивицама, вирусима, инсектима, а можда и зрачењем. То значи да ће се у неким случајевима мутација пренети на сљедећу генерацију, а у неким не.
Све док не буду тестирани конкретни узорци, нећемо знати да ли су мутиране бијеле рада у Насушиобари посљедица зрачења из нуклеарке Фукушима.
Агенције