Музеј Херцеговине: Промоција књиге ”Приватна збирка као музејски феномен на примјеру збирке Стјепана Мезе”

ТРЕБИЊЕ │ У Музеју Херцеговине вечерас ће бити промовисана књига ”Приватна збирка као музејски феномен на примјеру збирке Стјепана Мезе”, аутора Жанке Додиг, музејског савјетника Музеја Сарајево.

О књизи, чији су издавачи Музеј Сарајева и Удружење ИЦОМ- Национални комитет БиХ, осим аутора говориће и Аида Сулејманагић, виши музејски архитекта и документариста Музеја Сарајева.

Вечерашња промоција представља наставак давно започете сарадње двају музеја – када је Музеј Херцеговине Требиње гостовао у депандансу Музеја Сарајева, Деспића кући, са сликама Милене Шотре, а Музеј Сарајева у Музеју Херцеговине, са јеловницима из збирке Иштвана Мезе.

Збирка Иштвана (Стјепана, Стефана) Мезе налази се у Музеју Сарајева од 1961. године, када је велики колекционар предао, тада Музеју града Сарајева, све што је сакупио током дугог колекционарског стажа. Ова хетерогена збирка (мање је познато да је Мезо сакупљао и умјетничке слике, сатове, дијелове намјештаја те многобројне предмете који, данас, свједоче о времену које је прошло) препознатљива је по јеловницима, најмногобројнијем дијелу колекције.

Промоција, уз мању изложбу, почиње у 19 часова, у Дучићевој сали Музеја Херцеговине.

Радио Требиње