MUZEJ KAO SLIKARSKI ATELJE: Otvorena 3. likovna kolonija KOLO

TREBINJE │ U okviru Trebinjskog kulturnog ljeta u Muzeju Hercegovine večeras je otvorena Treća međunarodna likovna kolonija „KOLO 2018“, čiji su organizatori ova ustanova i Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Inspirativni enterijer Muzeja Hercegovine do 17. juna biće mjesto kreativnog susreta likovnih umjetnika, njih 24-oro iz 11 zemalja svijeta, ali i svojevrsni festival umjetnosti – jer posjetioce svakodnevno čeka i raznovrstan prateći program – od likovnih izložbi, preko radionice za djecu sa posebnim potrebama i promocije knjiga, do muzičkih koncerata.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da Muzej Hercegovine, upravo zahvaljujući koloniji, u ovim danima neće biti samo institucija koja čuva i prezentuje umjetničke i druge eksponate, već postaje i mjesto stvaranja umjetničkih djela, koja će najposle kao poklon umjetnika Trebinju ostati ustanovi, u zbirci posvećenoj savremenoj likovnoj umjetnosti.

„Ovih šest dana muzej će biti svojevrsni atelje, pa će i posjetioci naše ustanove imati priliku da neposredno posmatraju kako nastaju umjetnička djela. Inostrani umjetnici donijeće nešto svoje, a opet – stvaraće ovdje djela inspirisana Hercegovinom, kamenom i predmetima iz ovdašnje kulturnoistorijske baštine koji su izloženi u našem muzeju“, istakla je Grujićeva.

Ona je dodala da je ova kolonija jedinstvena i po humanitarnoj aukciji, koja će biti organizovana u četvrtak veče, pri čemu će svaki umjetnik priložiti po jedno djelo nastalo na koloniji – a ovogodišnji prihod od prodaje namijenjen je Udruženju porodica sa problemom steriliteta „Bebe“.

„Željeli smo da njihov dolazak u naš grad i Hercegovinu ostavi i taj neki trag – što će svojom umjetnošću pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Ove godine je moto ‘KOLO– za kola’ zato što udruženje ‘Bebe’ želi da kupi automobil za svoje potrebe i, ako prikupimo dovoljno novca za to, zaista smo postigli cilj“, istakla je Grujićeva.

Koloniju je u ime pokrovitelja manifestacije – Grada Trebinja svečano otvorio predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak istakavši da posjetioce muzeja već po tradiciji i ove godine očekuje bogat i raznovrstan program.

„Specifičnost ove kolonije je ‘Kolce’, prva dječija kolonija, koja će pod mentorstvom akademskih slikara iz 11 zemalja, omogućiti najmlađim umjetnicima da pokažu svoju kreativnost – podstaknuti inicijalima iz Miroslavljevog jevanđelja, jednog od najstarijih ćiriličnih spomenika srpske pismenosti“, napomenuo je Banjak.

Selektor kolonije likovni umjetnik Dražen Milić podsjetio je da je „Kolo“ utemeljeno na veliki jubilej 60. godišnjicu Gradskog KUD-a „Alat“, te da će i njegovo treće izdanje – po broju učesnika i zemalja iz kojih dolaze, kao i obiljem i raznolikošću pratećih sadržaja – podići kvalitet manifestacije za ljestvicu više.

„Kolonija je postala internacionalna jer su nam ove godine stigli i umjetnici iz Južne Koreje, Rusije, Njemačke, Norveške, Turske, Albanije. Nadam se da će iz godine u godinu kolonija rasti, da ćemo napraviti svojevrsni simpozijum umjetnika – jer svi kad im pomenete Trebinje ovdje žele da dođu, što je veliki plus za naš grad“, kaže Milić.

REAKCIJE NA PRAZNINU Miša Vemića

Treća međunarodna likovna kolonija „KOLO 2018“ otvorena je izložbom slika „Reakcija na prazninu“ Miomira Miša Vemića, umjetnika iz Nikšića.

Izložba je predstavila izbor iz posljednje decenije Vemićevog stvaralaštva, objedinjenog „uvijek istim ali iznova proživljajućim motivom konja“, koji su u umjetnikovoj stvaralačkoj uobrazilji „apokaliptični jahači što aludiraju na zlo – koje je bilo, koje nas okružuje i koje dolazi“.

Vemić kaže da je ta praznina – bjelina platna koja je najveći neprijatelj svakog umjetnika, ali i psihološki osjećaj koji se javlja povodom svih kontaminacija koje nas okružuju u obezduhovljenom svijetu.

„U meni se kao autoru javlja osjećaj praznine, i da ne bih ja vrištao u znak protesta – ja vrištim preko mojih slika, preko mojih bića koje uslovno zovem konji. Oni su simbol erosa i smrti, a isto tako u mitologiji su htonska i demonska bića“, kaže Vemić.

R.S.