Na Balkanu će biti još terorističkih napada

mejer
Američki ekspert za Balkan Stiven Mejer izjavio je Srni da smrtonosni napadi radikalnih islamista u Republici Srpskoj i Makedoniji predstavljaju težnju balkanskih islamista, posebno Albanaca, da se spoje u jednu državu.
Mejer smatra da ovi napadi znače da na Balkanu nisu riješena pitanja granica i strukture političkih zajednica, te smatra da će takvih napada biti još.
„Primjeri na Bliskom istoku ohrabruju balkanske radikalne islamiste da slijede svoje lokalne ciljeve. Iz tog razloga vrlo je vjerovatno da će biti povećan kontakt između balkanskih ekstremista i šireg radikalnog islamskog pokreta na Bliskom istoku. To znači i da će biti još takvih napada na Balkanu“, istakao je Mejer.
Mejer smatra da, suprotno onome što makedonski lideri kažu, ovi napadi nemaju nikakve veze sa činjenicom da Makedonija nije integrisana u NATO ili EU.
„Gotovo je sigurno da će biti još promjena granica u regionu i rješavanje ovih problema zahtijevaće vanrednu kreativnost i vođstvo na Balkanu“, naglasio je Mejer.
Mejer je istakao da napadi u Srpskoj i, naročito, u Makedoniji predstavljaju opasnu eskalaciju radikalnog islamskog nasilja.
On kao razlog za eskalaciju nasilja navodi „Islamsku državu“ i rat u Siriji, koji predstavljaju primjere i ohrabrenje za balkanske ekstremiste.
Što se više „Islamska država“ angažuje u nasilju i krvavi rat u Siriji bude nastavljen, to će, smatra Mejer, biti veći mamac za islamiste na Balkanu da čine svoje nasilje.
„Oni vide `Islamsku državu` kao brilijantan, prkosan primjer islamske slave i prkosa prema Zapadu i ratu u Siriji, kao ratu koji je sa Zapada nadahnut„, naglasio je Mejer.
Srna