На Београд се врши озбиљан притисак због сарадње са Москвом

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се на Београд врши озбиљан притисак с циљем да се смањи обострано корисна сарадња са Москвом, али да се „српска браћа томе смјело противе“.

„Москва високо цијени самосталну вишевекторску спољнополитичку политику Србије која одговара кључним интересима вашег народа“, рекао је Лавров за „Српски телеграф“.

Према његовим ријечима, стиче се утисак да лекције украјинске трагедије на Западу нису научене, те да се предузимају упорни покушаји да се Балкан претвори у још једно војно упориште против Русије.

Говорећи о Космету, Лавров је рекао да је Москва спремна да размотри све варијанте рјешавања ситуације на Косову и Метохији које би биле прихватљиве за Београд.

„Наш став о Косову је добро познат. Он се ослања на међународно право, прије свега, на Резолуцију Савјета безбједности УН 1244. Непрестано пружамо српским пријатељима свеобухватну помоћ у напорима усмјереним на подржавање легитимних интереса Србије, и билатерално и у међународним организацијама“, рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, уколико Београд буде сматрао да је за Србију прихватљива нека друга варијанта рјешења, Москва ће бити спремна да то конструктивно размотри.

Он је оцијенио да је непримјерено спекулисати о могућем садржају одређених опција.

„Наши српски пријатељи у Русији имају најдосаеднијег и најискренијег савезника у процесу рјешавања косовског проблема. Увјерен сам да је главна помоћ са наше стране подршка ставу Београда на међународној сцени, који се заснива на потреби реализације Резолуције 1244. Ову политику спроводимо и у систему УН, Савјету безбједности и у многим другим структурама, укључујући и Унеско, Интерпол и Свјетску царинску организацију“, објаснио је шеф руске дипломатије.

Он је поручио да ће Москва „тако поступати и убудуће“.

Коментаришући предстојећи састанак предсједника Русије Владимира Путина и Србије Александра Вучића, Лавров је навео да ће тада бити разматран широк круг питања.

„Постоји много тема о којима би наши лидери могли да разговарају“, рекао је Лавров и подсјетио да су се двојица лидера посљедњи пут састала у Москви 2. октобра, односно да је овај дијалог редован.

Он је истакао да су односи између двије земље достигли нови ниво стратешког партнерства, што је забиљежено у одговарајућој декларацији о стратешком партнерству коју су потписали предсједници Русије и Србије у мају 2013. године у Сочију“.

Лавров је да истинске братске народе – руски и српски, уједињују заједнички културни и духовни коријени, искрена осјећања пријатељства и узајамне симпатије.

„Од посебног значаја је блискост сестринских Руске и Српске православне цркве“, закључио је Лавров.

Срна