Na današnji dan počeo raspad Jugoslavije

neredi
Na današnji dan pre tačno dve i po decenije na zagrebačkom Maksimiru došlo je do velikih nereda i derbi Dinamo – Crvena zvezda nije ni odigran.
„Sve počinje sa rečima, a onda reči postaju dela. Zatim se ta ista dela, nekako, pretvore u činjenice. Krajem osamdesetih godina prošlog veka etička netrpeljivost u Jugoslaviji je bila ogromna. Bio je 13. maj, vruće nedeljno jutro – vruće u svakom smislu te reči“, ovim rečima italijanska ‘Gazzeta’ počela je priču o velikim neredima.
Ceo incident događao se u jeku velikih političkih previranja u Jugoslaviji, a samo nedelju dana ranije na izborima, prvim nezavisnim u Hrvatskoj, pobedio je Franjo Tuđman, što je dodatno podgrejalo atmosferu pred veliki derbi.
Sve je počelo skandiranjem i vređanjem na nacionalnoj osnovi, da bi nedugo zatim domaći Bed Blu Bojsi su probili zaštitnu ogradu, za koju se sumnja da je namenski polivena kiselinom, i krenuli ka Delijama. Sukobom dveju navijačih grupa, kao i kasnijom intervencijom policije, počeo je totalni haos – kome su se kasnije priključili i igrači na terenu…

boban
Jedan od najupečatljivijih detalja dogodio se na samom terenu, kada je Zvonimir Boban, prvotimac Dinama, šutnuo policajca.
Uskoro bi trebalo da bude predstavljena dvodelna televizijska serija o neodigranoj fudbalskoj utakmici Dinama i Crvene zvezde, u kojoj prvi put o sukobu na maksimirskom stadionu govore pripadnici BBB i Delija.
B92