На достојан начин обиљежити 100 година од ослобођења Требиња

ТРЕБИЊЕ │ Требиње ће низом научних скупова, културно-умјетничких програма, али и новим иницијативама споменичне меморијализације ове године, на начин достојан жртве својих предака, обиљежити велики јубилеј – стогодишњицу ослобођења у Првом свјетском рату.

Ово је данас речено на пријему у Удружењу ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње, који ово друштво традиционално организују поводом јулијанске Нове године.

У години када се обиљежава вијек од уласка српске војске у Требиње на иницијативу удружења биће обновљена и капела на Клобуку, спомен на чувену Клобучку битку.

Капели коју је подигао краљ Александар биће уз нови сјај враћен и аутеничан изглед из времена изградње 1924. године, а обећана средства из градског буџета за ове радове већ су оперативна – обавијестио је чланове удружења градоначелник Требиња Лука Петровић, који је присуствовао данашем пријему.

„Вриједност радова је око 16.000 КМ и ми смо данас дали налог за уплату. Важно је да подржимо овај ваш пројекат јер је ово спомен обиљежје мјесто окупљања и обиљежавања слободарских тековина Великог рата и треба да буде и мјесто дивљења и поноса сваког Требињца. Вјерујем да ћемо и у наредном периоду пружати подршку раду овог друштва – и у штампању монографија, брошура и других издања, јер знамо да само оно што је записано – остаје трајно“, поручио је Петровић.

Предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње Вујадин Вуковић истиче да би радови на санацији капале требало да почну на прољеће, како би били завршени до Видовдана и наредног окупљања око капале у част хероја клобучке побједе.

Он подсјећа да је и ЦД издањем ово друштво дало значајан допринос историјској валоризацији побједе на Клобуку, без које, напоменуо је он – не би било ни мојковачке епопеје.

Вуковић напомиње да је ипак најважнији пројекат удружења израда монографије о херцеговачким добровољцима у Великом рату, чија радна верзија броји већ 4.882 имена добровољаца из свих херцеговачких срезова, али и изградња споменика требињским добровољцима – за шта је већ покренута иницијатива у Градској управи.

„Предат је захтјев градским властима и у току је поступак да се у оквиру просторно планске документације изнађе адекватна локација за обиљежје које ће чувати спомен на 1.100 требињских добровољаца у Великом рату. Израда монографије је рад који нема краја, јер са новим сазнањима увијек постоји потреба за допуном евиденције новим именима или исправљањем ранијих грешака“, напоменуо је Вуковић.

На пријему су по традицији додијељене и захвалнице заслужним појединцима – а ове године припале су градоначелнику Луки Петровићу –  за подршку раду друштва, те члановима Петру Узелцу и Крсту Којовићу.

Управо захваљујући Градској управи, како је речено, друштво традиционални пријем ове године приређује у новим просторијама, у помоћној згради Градске управе у Немањиној улици,  након што се чланство годинама окупљало у скученом и неусловном простору, без електричне енергије.

Р.С.