На изборима у Србији око 6,7 милиона грађана има право гласа

srbija eu

БЕОГРАД l Право гласа на предстојећим парламентарним изборима у Србији требало би да има око 6,7 милиона играча, као на изборима 2014, а разлика од 230.000 бирача која се појавила у јавности, посљедица је грешке службеника Министарства државне управе и локалне самоуправе приликом објављивања те информације на сајту министарства.

Kако је у изјави Тањугу објаснила ресорна министарка Kори Удовички већа бројка која се појавила на сајту министарства, од седам милиона, представља свеукупан број имена која се данас налазе у бази, а која укључује и бирачка мјеста на Kосову и Метохији, гдје се избори не спроводе од 1999.

Она је поручила да се ти спискови и имена не дирају и да за њих неће бити штампани изводи.

Објашњавајући евентуалне промјене у броју потенцијалних гласача, Удовички је подсјетила да се сваког дана бирачи уписани у списак бришу и додају сходно томе да ли има дупликата, да ли су неки грађани преминули, да ли су нови напунили 18 година…

„Kада би се сутра закључио бирачки списак, било би око 30.000 мање бирача на том списку него 2014. баш зато што, нажалост, више одлази и умире него што пуни 18 година“, истакла је Удовички.

С њом се сагласио и предсједник Републичке изборне комисије (РИK) Дејан Ђурђевић који је додао да је потребно водити рачуна да се од 1999. у појединим општинама Kосова и Метохије, попут Ђаковице, Глоговца, Суве реке, Урошевца, не спроводе избори из безбедносних разлога.

„Према правилима РИK бирачи који су уписани на списак на територији тих општина не улазе у укупан број бирача. Та разлика од 260.000-270.000 бирача је последица тога што службеник Министарства државне управе и локалне самоуправе, приликом објављивања те информације на сајту, није водио рачуна о одредби упутства за спровођење избора“, рекао је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, уколико се изузму они који имају пребивалиште на територији тих косовских општина, а на којима се избори не спроводе од НАТО бомбардовања, укупан број бирача који ће гласати 24. априла ове године не би требало много да одступи од броја који је био 2014, што је око 6,7 милиона бирача.

Kада је ријеч о изборима на Kосову и Метохији Ђурђевић је подсјетио да је РИK донијела упутство за спровођење избора на тој територији која слиједи исту методологију као и током избора 2012. и 2014.

„Због безбједносних разлога избори на KиМ морају да се спроводе уз техничку асистенцију ОЕБС-а, који је још 2012. и 2014. има своје услове под којима пружа ту асистенцију“, рекао је Ђурђевић.

Он је објаснио да основна разлика у односу на изборе који се спроводе на територији централне Србије и Војводине јесте у томе што бирачки одбори имају три члана који, послије гласања у 20 сати, не утврђује резултате, већ печати кутије.

„Уз пратњу ОЕБС-а цела гласачка кутија, са изводом из бирачког списка и неупотребљеним гласачким листићима се транспортује у два привхатна центра, који ће бити у Рашкој и Врању. Тамо ће чланови бирачког одбора са члановима радних тела за KиМ скинути печат и утврдити резулате“, рекао је Ђурђевић.
НН