На јавној листи фирме које запошљавају на црно

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће све фирме које запошљавају раднике на црно убудуће бити истакнуте на сајту Министарства за рад.

То ће, каже министар, бити својеврстан „стуб срама“.

Министар је инспекторима за рад Србије и Београда поручио да према раду на црно морају имати нулту толернацију, као и да буду брутални према онима који крше закон.

Састанак је одржан поводом недавне смрти радника на градилишту у Београду, који није био пријављен и који је на црно радио девет година.

Ђорђевић је указао да су, и након најаве ванредне инспекције свих градилишта у Београду, инспектори затекли пет радника на црно, а додатном инспекцијом у још четири општине 55 непријављених радника.

– Кажњавање оних који запошљавају раднике на црно није само у интересу појединца, Министарства, Владе Србије, већ у интересу радника и свих грађана Србије. Инспектори имају пуну подршку Министарства за свој рад – рекао је Ђорђевић.

Најавио је да ће бити размотрене измјене Закона о раду, који ће бити ригорознији према онима који крше закон. До тада ће Министарство на свом сајту објављивати све што инспектори за рад открију на терену – гдје су вршене контроле, ко запошљава раднике на црно, колико радника.

– Нећу дозволити да људи девет година раде на црно и да њихов рад буде небезбједан. Јавност ће бити о томе информисана, а имена оних који крше закон биће објављена на сајту, који је, по мени, стуб срама – истакао је Ђорђевић.

У односу на прошлу годину извршено је 36 одсто контрола више и 25 одсто их је мање који раде на црно.

На градилиштима највише радника на црно

Директор Инспектората рада Стеван Ђуровић каже да је, од 29 погинулих радника ове године, тридесет одсто њих било непријављено.

Највише радника на црно ради на извођењу грађевинских радова, те да је инспекција у јуну открила 434 радника на црно, а у јулу 368.

Навео је и да је Министарство у марту покренуло пројекат „Не раду на црно“, током којег је до сада откривено 3.200 непријављених радника и 153 нерегистроване фирме.

У односу на прошлу годину, број „фантомских фирми“ се, каже, смањио, а прошле године било их је око 770.

Говорећи о случају радника који је недавно настрадао на градилишту између Сарајевске и Кнеза Милоша у Београду, Ђуровић је истакао да постоји могућност за подношење кривичних пријава против послодавца, односно подизвођача радова, извођача радова, координаротра на градилишту, као и лица које је било задужено за безбједност на раду.

– Ако се докаже да је неко од њих направио пропуст, биће кажњен, а казна је 12 година затвора, док је новчана казна од 800.000 до два милиона динара – наводи Ђуровић.

За првих шест месеци ове године, од фирми које крше Закон о раду наплаћено је нешто више од 116 милиона динара. Анализа Инспектората утврдила је да је, према броју поднетих прекршајних пријава, могло бити наплаћено око 1,9 милијарди динара.

РТС