Na paradi oko 30 svjetskih lidera

20150505164303_303558
MOSKVA | Šef administracije predsjednika Rusije Sergej Ivanov izjavio je da je svoj dolazak u Moskvu na paradu povodom 70 godina od pobjede nad nacizmom potvrdilo 26 svjetkih lidera.
On je primijetio da je to manje nego ranije zbog trenutnih zategnutih odnosa sa nekim zapadnim zemljama.
„Moskva će toplo dočekati goste. Naravno, u sadašnjim uslovima nemamo baš dobre odnose sa nekim zemljama zapadne Evrope i sjeverne Amerike, i zbog toga u Moskvu neće doći baš toliko mnogo lidera kao što je to bilo na primjer prije 10 godina“, rekao je Ivanov, prenose RIA Novosti.
Među gostima biće šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, predsjednici Češke, Slovačke, balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel doći u Moskvu 10. maja.
„Dan pobjede ima ogroman značaj za ruski narod: oni se njime ponose, i žele da naglase da je SSSR imao presudnu ulogu u pobjedi nad nacizmom. Zato smo spremni da toplo primimo sve koji se budu odazvali na naš poziv, ali ističem: to je prije svega naš praznik, naš dan sjećanja“, rekao je Ivanov.
Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov takođe je nedavno rekao da će u Moskvu doći tridesetak predsjednika i premijera stranih država i rukovodilaca međunarodnih organizacija.
Prema njegovim riječima, učešće su potvrdili predsjednici Kine, Indije, Južnoafričke Republike, Venecuele, Srbije, Češke, Azerbejdžana, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana i drugi…
Iako je bilo najavljeno da će u Moskvu doći i lider Sjeverne Koreje, u međuvremenu je iz Pjongjanga saopšteno da Kim Džong Un otkazao putovanje u Moskvu i da će umjesto njega će toj svečanosti prisustvovati Kim Jong Nam, predsjednik Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine.
Agencije