На Сајму туризма у Београду представљене туристичке дестинације Херцеговине

БЕОГРАД I На београдском Сајму туризма на штанду Републике Српске представљене су туристичке дестинације Херцеговине, од Требиња до Невесиња.

Посјетиоци штанда имали су прилику да виде кратку и ефектну видео-презентацију драгуља Требиња, Љубиња, Билеће, Невесиња, као и да пробају вина аутохтоних херцеговачких сорти жилавке и вранца, као и чувени билећки сир и херцеговачку пршуту.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је да је Требиње источна капија Српске, баш као што је Бањалука западна, нагласивши да Република Српска у цијелости представља дестинацију коју вриједи упознати.

„Сајам је показао шта Република Српска стварно има. Желимо да се представимо на свим сајмовима у Европи и у свијету и са поносом можемо рећи да је оно што нудимо јединствено на европским просторима„, рекао је Глухаковић.

Он је указао да је туризам једина привредна грана која биљежи двоцифрен раст, те да је сарадња са Србијом и осталим земљама региона у области туризма све јача.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Требиње Марко Радић истакао је да требињски туризам биљежи раст, а да је вјерски туризам нешто што је за туристе најатрактивније.

„Имамо нашу Херцеговачку Грачаницу, манастире Тврдош, Завалу, као и вриједне културно-историјске споменике. Овдје постоје могућности за авантуристички и адреналински туризам“, рекао је Радић.

Он је истакао да се Требиње налази на једној доброј позицији, на раскршћу БиХ, Црне Горе и Хрватске.

„До сада се радило само о транзиционом туризму, међутим, отварањем `Аква-парка` и другим пратећим садржајем добили смо на атрактивности и нудимо конкретне и пуне туристичке садржаје“, рекао је Радић.

Срна