Na Sajmu turizma u Beogradu predstavljene turističke destinacije Hercegovine

BEOGRAD I Na beogradskom Sajmu turizma na štandu Republike Srpske predstavljene su turističke destinacije Hercegovine, od Trebinja do Nevesinja.

Posjetioci štanda imali su priliku da vide kratku i efektnu video-prezentaciju dragulja Trebinja, Ljubinja, Bileće, Nevesinja, kao i da probaju vina autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i vranca, kao i čuveni bilećki sir i hercegovačku pršutu.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je da je Trebinje istočna kapija Srpske, baš kao što je Banjaluka zapadna, naglasivši da Republika Srpska u cijelosti predstavlja destinaciju koju vrijedi upoznati.

„Sajam je pokazao šta Republika Srpska stvarno ima. Želimo da se predstavimo na svim sajmovima u Evropi i u svijetu i sa ponosom možemo reći da je ono što nudimo jedinstveno na evropskim prostorima„, rekao je Gluhaković.

On je ukazao da je turizam jedina privredna grana koja bilježi dvocifren rast, te da je saradnja sa Srbijom i ostalim zemljama regiona u oblasti turizma sve jača.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Trebinje Marko Radić istakao je da trebinjski turizam bilježi rast, a da je vjerski turizam nešto što je za turiste najatraktivnije.

„Imamo našu Hercegovačku Gračanicu, manastire Tvrdoš, Zavalu, kao i vrijedne kulturno-istorijske spomenike. Ovdje postoje mogućnosti za avanturistički i adrenalinski turizam“, rekao je Radić.

On je istakao da se Trebinje nalazi na jednoj dobroj poziciji, na raskršću BiH, Crne Gore i Hrvatske.

„Do sada se radilo samo o tranzicionom turizmu, međutim, otvaranjem `Akva-parka` i drugim pratećim sadržajem dobili smo na atraktivnosti i nudimo konkretne i pune turističke sadržaje“, rekao je Radić.

Srna