На самиту усвојена Декларација о мирном рјешавању проблема

Земље Југоисточне Европе морају јачати напоре у циљу политичке стабилности и помирења и мирно решавати своје проблеме, при чему врата ЕУ морају остати отворена за нове чланице, наводи се у Декларацији која је усвојена на самиту Процеса „Брдо-Бриони“, јавља словеначка агенција СТА.

„Да би се постигла стабилност, владавина права мора да постане општеприхваћен принцип у свим аспектима и широм суседства. Такође, отворени дијалог би требало оснажити, а националистичку и запаљиву реторику избегавати„, наводи се у том документу, преноси иста агенција.

Истовремено, у Декларацији се напомиње да није довољно само обећати далеку перспективу чланства у ЕУ да би се одржало поверење у процес приступања, већ су „потребне опипљиве политичке акције“, додаје СТА.

Јасну европску перспективу требало би охрабрити с циљем „деловања у правцу убрзане динамике за оне кандидате који могу да брже напредују дуж реформског пута, поготову ако је то потврђено напретком у области владавине права, судства, националних мањина и доброг управљања“, поручено је у заједничкој Декларацији, преноси словеначка агенција.

У истом документу се, додаје СТА, указује да би свака земља требало да има „слободу да бира политичке и безбедносне савезе“, али се истиче потреба за „уздржавањем од било каквог мешања у питања која се тичу процеса одлучивања који суштински спадају под надлежност домаћег правосуђа“.

Кад је реч о односима у региону, у Декларацији се наводи да је „искрено ангажовање у процесу помирења и решавању свих нерешених питања на миран начин и путем политичког дијалога, у складу са међународним правом и добросуседским односима, предуслов за постизање праведних решења“, наводи СТА.

У завршном документу се, на крају, позива на дубљу економску сарадњу која ће, такође, регион учинити привлачнијим за инвестиције, закључује словеначка агенција.

Танјуг (Фото:РТРС)