На Ублима приређен први Етно-еколошки фестивал хране и пића (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ На требињском излетишту Зубачка Убла данас је приређен први Етно-еколошки фестивал хране и пића, у организацији Удружења пољопривредних произвођача „Село у срцу“ и Центра за одрживи развој и екологију, а под покровитељством Града Требиња.

Штандови десетак требињских произвођача понудили су млијечне и месне прерађевине, вино, домаће ликере и компоте, мед, производе од меда и љековитог биља, домаће колаче, ручну радиност и сувенире, док је уз фестивал приређено и спремање јела из котлића и са роштиља.

Фестивал је отворио градоначелник Требиња Лука Петровић истакавши да га радује што из викенда у викенд Убла све више оживљавају као мјесто за окупљање, опуштање и дружење наших суграђана.

„А више комуникације са другим људима је оно што нам засигурно недостаје у нашим животима. Убудуће да правимо још бројније скупове, да нам не смета што је сува ледина, да ширимо овај простор за окупљање и на друге локације – а намјера Градске управе је да уложи и у инфраструктуру, и то ће се већ сљедеће године видјети у значајнијој мјери“, рекао је градоначелник.

Ублима мирисали гулаш, војнички паљус, грах пољак, рибља чорба, јела са роштиља…

Организатори истичу да је циљ манифестације промоција домаћих производа и гастро делиција, подршка оживљавању села, али и туристичком развоју Убала.

„Наравно, ово је наш први фестивал на Ублима и надамо се да ће сваки наредни бити још бољи“, каже Мирослав Кисин из удружења „Село у срцу“.

Коорганитатор манифестације – Центар за одрживи развој и екологију организовао је и потписивање петиције за заштиту орјенског масива – формирањем националног парка Орјен.

„С обзиром на то да је Орјен изузетно богат и још увијек неистражен у погледу биљног и животињског свијета – жеља нам је  да заштитимо овај простор, да спријечимо урбанизацију, изградњу виденд насеља, док је још на вријеме“, каже Александар Вукановић, директор ЦОРИЕ.

Зубачка Убла данас су окупила више стотина Требињаца, а уз дружење и дегустације домаћих производа и гастро специјалитета, приређен је и културно-забавни програм уз наступе Ансамбла националних игара „Јован Дучић“, народних гуслара и пјесника.

На Убла са котлићем и роштиљом: чланови удружења „Бебе“ свих генерација

Р.С.