Na Ublima priređen prvi Etno-ekološki festival hrane i pića (FOTO)

TREBINJE │ Na trebinjskom izletištu Zubačka Ubla danas je priređen prvi Etno-ekološki festival hrane i pića, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Selo u srcu“ i Centra za održivi razvoj i ekologiju, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Štandovi desetak trebinjskih proizvođača ponudili su mliječne i mesne prerađevine, vino, domaće likere i kompote, med, proizvode od meda i ljekovitog bilja, domaće kolače, ručnu radinost i suvenire, dok je uz festival priređeno i spremanje jela iz kotlića i sa roštilja.

Festival je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakavši da ga raduje što iz vikenda u vikend Ubla sve više oživljavaju kao mjesto za okupljanje, opuštanje i druženje naših sugrađana.

„A više komunikacije sa drugim ljudima je ono što nam zasigurno nedostaje u našim životima. Ubuduće da pravimo još brojnije skupove, da nam ne smeta što je suva ledina, da širimo ovaj prostor za okupljanje i na druge lokacije – a namjera Gradske uprave je da uloži i u infrastrukturu, i to će se već sljedeće godine vidjeti u značajnijoj mjeri“, rekao je gradonačelnik.

Ublima mirisali gulaš, vojnički paljus, grah poljak, riblja čorba, jela sa roštilja…

Organizatori ističu da je cilj manifestacije promocija domaćih proizvoda i gastro delicija, podrška oživljavanju sela, ali i turističkom razvoju Ubala.

„Naravno, ovo je naš prvi festival na Ublima i nadamo se da će svaki naredni biti još bolji“, kaže Miroslav Kisin iz udruženja „Selo u srcu“.

Koorganitator manifestacije – Centar za održivi razvoj i ekologiju organizovao je i potpisivanje peticije za zaštitu orjenskog masiva – formiranjem nacionalnog parka Orjen.

„S obzirom na to da je Orjen izuzetno bogat i još uvijek neistražen u pogledu biljnog i životinjskog svijeta – želja nam je  da zaštitimo ovaj prostor, da spriječimo urbanizaciju, izgradnju vidend naselja, dok je još na vrijeme“, kaže Aleksandar Vukanović, direktor CORIE.

Zubačka Ubla danas su okupila više stotina Trebinjaca, a uz druženje i degustacije domaćih proizvoda i gastro specijaliteta, priređen je i kulturno-zabavni program uz nastupe Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“, narodnih guslara i pjesnika.

Na Ubla sa kotlićem i roštiljom: članovi udruženja „Bebe“ svih generacija

R.S.