На удару штрајкачи и у владином предузећу

Једанаест радница билећке Фабрике текстила „Никола Тесла“ је суспендовано и против њих је покренут дисциплински поступак због теже повреде радне дисциплине јер су више пута обустављале процес производње у погону и покретале штрајк, тврде у руководству ове фирме.

БИЛЕЋА | Према ријечима вршиоца дужности директора Душана Вјештице, раднице су покретале нелегалан штрајк чији је циљ задовољавање нечијих личних и политичких циљева, а не због неисплаћених плата, како оне тврде! Он каже да су раднице прекршиле Закон о раду, општи колективни уговор и бројне интерне акте овог предузећа.

Аконтација из октобра

– Радницама које су у састав фирме „Никола Тесла“ ушле у септембру прошле године измирене су све плате закључно с априлском, а мајска ће тек бити исплаћена. Јунска плата биће измирена крајем овог мјесеца у складу с оствареним приходима – тврди Вјештица и истиче да је радницама исплаћен и топли оброк за све мјесеце до јуна 2015. године.

Он каже да већина од 187 запослених радника жели да ради, али да међу њима има и оних са политичким мотивима због којих не испуњавају норму, већ се баве организовањем нелегалних штрајкова.

– Дио њих не показује никакву намјеру да настави са радом и испуњава норме. Умјесто тога, прекидају рад, пријете да ће направити кварове на машинама, а уцјењују и друге раднице да им приступе и подрже њихов нелегални штрајк – тврди Вјештица.

Раднице нису жељеле да коментаришу ове наводе због, како кажу, огромног страха од послодавца, али је једна од њих устврдила да „априлска плата није исплаћена и да се послодавац позива на аконтацију која им је дата у октобру прошле године, по основу дуговања насталог у сарадњи са фирмом ‘Имекс'“. Ова фирма је, додаје она, „од ‘Николе Тесле’ изнајмљивала и просторије и раднике ранијих година, а онда им остала дужна неколико плата. Руководство ‘Николе Тесле’ не признаје ова дуговања“, наводи ова радница.

Прије десетак дана раднице билећке фабрике ступиле су у штрајк упозорења и почеле процес синдикалног организовања. Иако им је већ првог дана запријећено отказима, оне су остале при својим захтјевима и од послодавца захтијевају плате и доприносе који им нису уплаћени од јануара ове године.

– Основали смо синдикат, а поштује се минимум рада. Представници синдиката преговараће са послодавцем и бориће се за наша права. Ступићемо у генерални штрајк уколико нам до 10. јула не исплате априлску и мајску плату. Страшно је шта управа ради, пријете нам отказима и измишљају како угрожавамо фирму, а то није истина. Не можемо да преживимо без плата. Желимо да радимо и да фирма напредује, али не можемо без основних услова – рекла је једна радница.

Голи опстанак

У више наврата раднице су за медије истицале да им не смета ни прековремени рад ни жртвовање за опстанак предузећа, да немају никакве посебне захтјеве, али да инсистирају на минимуму да би својим породицама и себи обезбиједиле голи опстанак. Смета им што раде, а не могу да овјере здравствене књижице јер им доприноси нису уплаћивани.

У Фабрици текстила „Никола Тесла“ рад је био обустављен и крајем маја. Директор Душан Вјештица тврдио је тада да се све обавезе према радницама редовно измирују, а да је до застоја дошло јер су добављачи касно доставили сировине за производњу.

Данко Ружичић: Раднице страхују од отказа!

Данко Ружичић, предсједник Гранског синдиката текстилне индустрије РС, каже да је ово једино државно предузеће у којем се грубо крше радничка права. Он сматра да је основни проблем који мучи ову фирму лоша организација, а да су раднице изманипулисане и страхују од отказа. Ружичић каже да би у сриједу требало да се састане са директором Душаном Вјештицом у Билећи и да преговарају о даљњим корацима.

– Раднице нису добиле априлску плату него је некадашња аконтација на име дуга из ранијег периода, а није ни у висини минималца, данас проглашена платом. То је у најмању руку смијешно! Раднице су толико сусретљиве да моле послодавца да им јави хоће ли бити испоштовани њихови захтјеви до 10. јула јер би се одмах сада вратиле на посао да купац из Њемачке не би чекао или одустао од сарадње са њима. На крају, зашто се у причу не би умијешала и држава, која је њен власник – рекао је Ружичић.

Пресс