Aktuelno

Na ustoličenju vladike Grigorija u Diseldorfu i delegacija Grada Trebinja

TREBINJE │ Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije sutra će u Diseldorfu biti uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.

Najavljeno je da će u Diseldorf, gdje će ubuduće biti i sjedište Eparhije frankfurtske i sve Njemačke, sutra doputovati i rukovodstvo Republike Srpske.

Svetkovini će, kako je potvrđeno za Radio Trebinje, prisustovati i gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Trebinja Luka Petrović i Mirko Ćurić, kao i umirovljeni vladika Atanasije.

Ustoličenje počinje u 10 časova, a oko podneva je planirano da se Grigorije obrati vjernicima po prvi put zvanično, kao vladika frankfurtski i sve Njemačke.

„Sljedeće godine navršiće se 50 godina kako eparhija Srpske pravoslavne crkve postoji ovdje u zapadnoj Evropi i prvo je mjesto u Njemačkoj, tj. par godina poslije Londona, gdje je prvi episkop ustoličen. Sjedište je iz Londona prebačeno u Diseldorf i to je bio episkop Lavrentije, koji će i ustoličiti novoizabranog episkopa Grigorija“, najavljuje sveštenik Aleksandar Perković.

Ustoličenju vladike Grigorija prisustvovaće i sveštenstvo naše eparhije i brojni vjerni narod sa juga RS.

„Osim umirovljenenog vladike Atanasija, sutrašnjem ustoličenju vladike Grigorija prisustvovaće desetak sveštenika naše eparhije, dječiji crkveni horovi iz Trebinja, Bileće, Nevesinja i Gacka, kao i brojni vjerni narod iz Trebinja i Hercegovine“, potvrdio je za Radio Trebinje protrojerej stavrofor Mladen Žulović, starješina Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koji će takođe prisustvovati sutrašnjoj svetkovini.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju vladika Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je ustoličen je 1999. godine, po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha Pavla.

Vladika Grigorije nosilac je Ordena Republike Srpske.

Novi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije biće rukopoložen za episkopa i ustoličen na tron hercegovačkih vladika 23. septembra u Sabornom hramu u Trebinju. Ustoličenje i liturgiju predvodiće Njegova svetost patrijarh Irinej.

V.M.