Национални парк Сутјеска враћа стари сјај: Граде се виле, жичара, ресторан…

Најстарији и највећи национални парк у БиХ, НП Сутјеска, са својим богатим ријекама, глечерским језерима и сачуваном дивљином из године у годину постаје све атрактивнија и елитнија дестинација коју посјећују хиљаде људи из цијелог свијета. Изградњом новог ресторана и двије виле те обновом путева, скијалишта и жичаре, НП Сутјеска ће и ове године побољшати своје садржаје и смјештајне капацитете за посјетитеље.

У разговору са директором НП Сутјеска Дејаном Павловићем сазнајемо како је при крају изградња ресторана у подножју парка на цести Фоча-Требиње. Отворење ресторана је планирано у јуну, а овај угоститељски објекат ће свим посјетитељима понудити искључиво домаће производе који ће се откупљивати од локалног становништва.

„Ресторан ће бити капацитета 150 мјеста, а у изградњи су још двије ексклузивне виле са око 35 лежајева. Те виле ће у свом саставу имати мање спа центре са саунама, што је нешто најлуксузније што је НП Сутјеска имао од оснивања до данас“, казао нам је Павловић.

Напредује пословање

У самом центру НП Сутјеска почела је и монтажа нове сигнализације, тако да ће парк ускоро добити нове саобраћајне знакове и путоказе.

Kао што то обично бива у БиХ, Павловић нам говори како је финансијска подршка највећи проблем за оживљавање НП Сутјеска. Успостављање система самоодрживости парка је захтјеван процес, али Павловић вјерује како ће парк вратити стари сјај.

„Можемо рећи да ствари ипак иду на боље. НП Сутјеска је од оснивања 1992. године први пут позитивно пословао 2007., а други пут прошле године када сам ја преузео дужност директора. Сада је пословање парка напредовало за 20 посто“, прича нам Павловић.

Локалне власти су солидна подршка развоју туристичких садржаја у НП Сутјеска. Kако каже Павловић, имају разне договоре, али њихова реализација је успорена.

„Начелник опћине Фоча Зијад Kуновац обећао је да ћемо урадити пут према Пријевору. Надамо се томе. То је сигурно најљепша дестинација у склопу парка“, истакнуо је Павловић.

Развој зимског туризма

Поред нових вила, ресторана и путева, НП Сутјеска би идуће године требао добити и нову жичару и скијалиште који ће значајно унаприједити зимски туризам у парку, који је већ годинама запостављен.

Захваљујући организацији СЕРДА, НП Сутјеска располаже и са 30 нових брдских бицикала које љубитеји природе и бициклизма могу користити за обилазак овог богатог подручја.

„Сви гости могу изнајмити бицикл и провозати се обиљеженим бициклистичким стазама“, додао је Павловић.

Ове године, по други пут, Америчка амбасада у БиХ одобрила је пројекат мултиетничка школа који се одржава у НП Сутјеска за ђецу из околних опћина у овом дијелу БиХ.

Један од највећих циљева, како каже Павловић, јесте привући госте и инвеститоре из иностранства који сваке године у све већем броју обилазе парк.

„Сви здрави инвеститори су добродошли у НП Сутјеска. Имам стално посјете страних улагача који су заинтересирани за улагање у парк. У будућности ће се сигурно дешавати позитивне ствари“, закључио је Павловић у разговору за Kлиx.ба.

ОK Фест и ове године на Тјентишту

И овог љета на Тјентишту у склопу НП Сутјеска организиран је музички фестивал ОK Фест који ће угостити бројне домаће и регионалне бендове на двије бине. Својим циљем, програмом и садржајима ОK Фест настоји вратити стари сјај НП Сутјеска и постати један од значајнијих регионалних фестивалских догађаја. ОK Фест одржава се сваке године, а осим богатог музичког програма љубитељима добре забаве, авантуре, дружења и природе нуди рафтинг на Тари, посјету прашуми Перућица, планинарску шетњу Маглићем…

Klix.ba