Nacrt rezolucije nije prihvatljiv za Srbe

347848_1

SARAJEVO l Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da nacrt rezolucije o Srebrenici, koji bi na inicijativu Velike Britanije trebalo da bude razmatran u Savjetu bezbjednosti UN, nije prihvatljiv za srpski narod i da je cijela priča o ovom dokumentu riskantna po buduće odnose u BiH.

Crnadak je naveo da Ministarstvo spoljnih poslova BiH još prikuplja informacije o ovom dokumentu, ali da se na osnovu saznanja može reći da je neprihvatljiv.

„Generalno, rezolucije nisu najbolji način za odavanje počasti žrtvama. Tako ni ova, bar u nacrtu, neće doprinijeti poboljšanju odnosa u BiH“, rekao je Crnadak za „Pres Republika Srpska“.

On je naglasio da o ovom dokumentu nije razgovarao sa predstavnicima Rusije.

„Nadam se da će predstavnik te zemlje staviti veto ukoliko tekst navedenog dokumenta bude drastično loš“, dodao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje da li će rezolucija dodatno poremetiti odnose u regionu, te da li će tome doprinijeti i „slučaj Orić“, Crnadak kaže da se oba slučaja dešavaju nevrijeme.

„Zato moramo biti hladne glave i ne dozvoliti da bude ugrožen proces popravka odnosa u regionu. U tom smislu očekujem i uspješnu posjetu posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu“, rekao je Crnadak.

Mediji su objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, a da su „glavne mete“ ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od dešavanja u Srebrenici Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da raspravlja o rezoluciji o Srebrenici 7. jula.
Agencije