Нацрт резолуције о Сребреници није усвојен, Русија уложила вето

056864
ЊУЈОРК | 10 гласова “за“, један глас “против“ и четири суздржана гласа су коначни исход гласања, што значи да нацрт резолуције о Сребреници није усвојен, због негативног гласа сталне чланице, односно Русије.

Представник Венецуеле се уздржао јер је текст резолуције неизбалансиран. Он је рекао да се не може осудити цијели народ.

Суздржане су биле Кина и Ангола. Текст нацрта резолуције треба узети у обзир и остале жртве у регији. Сматрају да предложена резолуција не гледа напријед.

Америчка Амбасадорка: Руски вето још једна мрља на репутацији СБ УН.

Амбасадор Русије Виталиј Чуркина на почетку сједнице позвао да се нацрт резолуције не ставља на гласање и рекао да ће у супротном Русија гласати против.

Чуркина рекао је да се Русија залаже за истрагу свих злочина и над Бошњацима и над Србима и над Хрватима и упитао треба ли постављати питање ко је од њих страдао више, затим је затражио минут ћутања за жртве сукоба у БиХ.

За сада још није познато да ли ће резолуција данас бити стављена на гласање.

Замјеник министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов изјавио је раније данас да Русија и остале сталне чланице Савјета безбједности УН покушавају да направе „компромисни текст“ резолуције о Сребреници, преноси Спутњик.

„Од почетка смо жељели да се резолуцијом изрази подршка Дејтонском процесу“, рекао је Гатилов.

„Враћати се изнова на сву ту причу и одређивати ко је крив за геноцид, штавише, сваљивати кривицу на читав народ, конкретно Србе, сматрамо контрапродуктивним“, оцијенио је замјеник министра иностраних послова Русије.

Британски приједлог резолуције о Сребреници, по четврти пут за посљедња 24 часа, нашао се на дневном реду Савјета безбједности Уједињених нација, али још увијек није познато да ли ће се амбасадори држава чланица, због удаљених ставова Русије и Британије, изјашњавати о том документу.
Агенције