Нацрт резолуције: Осуда свих злочина у бившој Југославији

20150629163952_312702
МОСКВА │ У Нацрту резолуције о БиХ који је Русија поднијела Савјету безбједности УН изражава се жаљење због веома озбиљних злочина који су почињени током сукоба у бившој Југославији над лицима различитог етничког и вјерског поријекла, као и подршка Дејтонском мировном споразуму.

У Нацрту руске резолуције изражава се саучешће жртвама на свим странама сукоба у бившој Југославији, као и њиховим породицама и позивају државе чланице Савјета безбједности да наставе да пружају дугорочну подршку преживјелима, као што је и предвиђено.

Наглашава се одговорност држава да поштују релевантне обавезе по међународном праву како би се окончала некажњивост и кривично процесуирали одговорни за веома озбиљне злочине који се тичу међународне заједнице у цјелини.

У Нацрту резолуције, коју је руска делегација у УН подијелила свим чланицама Савјета безбједности, у који је агенција „Спутњик“ имала увид, подсјећа се на пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног суда правде које се односе на злочине почињене од различитих страна у сукобима на територији бивше Југославије.

У Нацрту се подсјећа на одговорност држава за окончање некажњивости и кривично гоњење одговорних за геноцид, злочине против човјечности, ратне и друге злочине.

У документу руске делегације најоштрије се осуђују веома озбиљни злочини који се тичу међународне заједнице у цјелини, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над људима различите етничке и вјерске припадности.

Руска делегација у Нацрту резолуције поздравља рад Међународне комисије за нестала лица и Института за нестала лица БиХ, који лоцира и идентификује остатке жртава у БиХ, а који је дао значајан допринос извођењу починилаца пред лице правде.

У документу се поново потврђује подршка Мировном споразуму, као и Париско-дејтонском споразуму о стварању Федерације БиХ од 10. новембра 1995. године и апелује на стране да се стриктно придржавају обавеза према овим споразумима.

Поново се наглашава да примарна одговорност за даље успјешно провођење Мировног споразума лежи на властима у самој БиХ.

У Нацрту резолуције апелује се на Бошњаке, Хрвате и Србе и на све грађане БиХ из оба ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ, да унапређују мир, правду, толеранцију и помирење, на основу Мировног споразума.

У Нацрту се поново потврђује преданост очувању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља на територији бивше Југославије у оквиру њихових међународно признатих граница.

Наглашава се преданост подршци провођењу Општег оквира споразума за мир у БиХ и анексима уз њега, као и релевантне одлуке Савјета за провођење мира /ПИК/.

У Нацрту резолуције наглашава се улога Мировног споразума у постконфликтном помирењу у БиХ, као и у ширем региону.

У документу се скреће пажња свих држава на механизме правде и помирења у пуном обиму, укључујући националне, међународне и „мјешовите“ кривичне судове и трибунале и комисије за истину и помирење, те напомиње да такви механизми могу да унаприједе не само индивидуалну одговорност за озбиљне злочине, већ и мир, истину, помирење и права жртава.

У Нацрту резолуције поново се потврђују релевантне одредбе Завршног документа Свјетског самита 2005. који се односи на заштиту цивила у оружаном сукобу, укључујући параграфе 138 и 139 о одговорности за заштиту становништва од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човјечности.
Срна