Најава: Kултурна манифестација „Дучићев дан“

ТРЕБИЊЕ I Kултурна манифестација „Дучићев дан“, која се традиционално одржава на Благовијести, дан пјесникове смрти, ове године је због васкршњих празника помјерена за петак 13. и суботу 14. април.

Научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, ове године биће посвећен најпознатијој српској пјесникињи Десанки Максимовић.

Отварање научног скупа под називом „Песнички завичај Десанке Максимовић“ у сали Скупштине града, у петак, 13. априла, је у 9:30 часова, а истог дана, од 20 часова, у Музеју Херцеговине, биће промовисан зборник радова под називом „Поетика Милутина Бојића“, са прошлогодишњег научног скупа.

У суботу, 14. априла, у Херцеговачкој Грачаници од 8 часова биће служена света литургија и помен Јовану Дучићу, а у 11 часова је планиран наставак научног скупа о Десанки Максимовић.

У оквиру другог дана манифестације, у Музеју Херцеговине ће од 17:30 часова бити уприличен разговор на тему „Нићифор Дучић – српски духовник, историчар и устанички вођа“. Учесници сесије су: др Радомир Пилиповић, др Ненад Идризовић, Жарко Ј. Ратковић и Божидар Глоговац.

У Музеју Херцеговине, истог дана, од 18:30 часова, биће отворена изложба „Живот и дјело Нићифора Дучића (1832-1900)“.

Централни програм манифестације, свечана академија у част најзнаменитијег Требињца, под називом „Своју веру нађох у сну о вери“ биће одржана у Kултурном центру Требиње, у суботу, 14. априла, од 20 часова, уз богат културно-умјетнички програм.

У програму учествују: хор „Трибуниа“ Требиње, Јасмина Трумбеташ, примадона Опере Народног позоришта Београд,  Душан Свилар, извођач оперске и забавне музике, Биљана Ђуровић и Срђан Kарановић, глумци Народног позоришта Београд, пијаниста овог позоришта Невена Живковић, те Софија Перић, извођач традиционалне музике из Пожаревца и Саша Перић, извођач на кавалу и тарабуци.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.

Радио Требиње