Najava: Promocija monografije Naoda Zorića

TREBINJE │

U okviru treće međunarodne umjetničke kolonije “Kolo 2018”, večeras će u Muzeju Hercegovine biti promovisana monografija „Naod“, o životu i stvaralaštvu Naoda Zorića, istaknutog crnogorskog slikara.

Monografija je objavljena u izdanju kuća “Obodsko slovo” i “Štampar Makarije” i obuhvata trodecenijsko likovno stvaranje Zorića, koji posljednjih godina živi i stvara u Kolašinu.

Njegovi radovi su jedinstvenog izraza i snažne emocije, pričaju priču o Crnoj Gori u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a osnovu njegovog stvaranje čine crnogorski gorštaci fascinantne fizionomije.

Naod Zorić izlagao je samostalno na više od 30 izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je brojnih nagrada.

Monografija o životu i stvaralaštvu ovog izuzetnog umjetnika prvi put je promovisana na Beogradskom sajmu knjiga 2017. godine.

„Monografija donosi nešto što je najvažnije za mene, a to je neka moja životna radost. Tokom trideset godina stvaralaštva, trudio sam se da napravim nešto, da pokušam da budem jedan u nizu onih značajnih i velikih crnogorskih slikara, ne bi li nešto doprinio. Tokom trideset godina stvaralaštva, trudio sam se da napravim nešto, da pokušam da budem jedan u nizu onih značajnih i velikih crnogorskih slikara, ne bi li nešto doprinio“, ističe umjetnik.

O monografiji „Naod“, osim Zorića, govoriće i renomirani crnogorski slikar Miomir Mišo Vemić i Tamara Rajković, istoričar umjetnosti.

Promocija u Muzeju Hercegovine počinje u 20 časova.

Radio Trebinje