Најава: Свјетски дан дијабетеса у Требињу

ТРЕБИЊЕ │ Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње, у сарадњи са Домом здравља и Болницом Требиње, сутра организује низ активности поводом обиљежавања Свјетског дана дијабетеса.

Обиљежавање почиње седмим требињским кросом против дијабетеса улицама града, од 10 до 10 часова и 30 минута, на којем ће учествовати дјеца обољела од дијабетеса и дјеца која нису обољела од ове болести, атлетичари „Леотара“, активисти Црвеног крста, ученици Медицинске школе, волонтери Удружења дијабетичара и остали заинтересовани грађани.

“Седми требињски крос против дијабетеса има и симболичан циљ: да интегрише обољеле од дијабетеса у друштво и подстакне све грађане, институције, здравствене установе, школе, фармацеутске компаније, локалну заједницу и друштвено одговорне компаније на хумани гест у заједничкој борби против ове болести, као и да промовише здрав начин живота важан у превенцији и лијечењу дијабетеса. Крос се одржава седму годину заредом и шаље снажну поруку да особе обољеле од дијабетеса морају и могу активно да се баве спортом“, наводе из Удружења дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње.

На Тргу Слободе биће проведен едукативни дио манифестације и мјерење шећера у крви.

Обиљежавање Свјетског дана дијабетеса завршава предавањем прим. др Славице Турањанин, ендокринолога, о превенцији компликације дијабетеса и начинима постизања добре контроле ове болести, те презентацијом љекара из Центра за хипербаричну медицину „Баромед“ Требиње о улози хипербаричне медицине у лијечењу компликација дијабетеса.

Предавања почињу у 18 часова, у малој сали ХЕТ-а.

Радио Требиње