Najava: Svjetski dan dijabetesa u Trebinju

TREBINJE │ Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom Trebinje, sutra organizuje niz aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

Obilježavanje počinje sedmim trebinjskim krosom protiv dijabetesa ulicama grada, od 10 do 10 časova i 30 minuta, na kojem će učestvovati djeca oboljela od dijabetesa i djeca koja nisu oboljela od ove bolesti, atletičari „Leotara“, aktivisti Crvenog krsta, učenici Medicinske škole, volonteri Udruženja dijabetičara i ostali zainteresovani građani.

“Sedmi trebinjski kros protiv dijabetesa ima i simboličan cilj: da integriše oboljele od dijabetesa u društvo i podstakne sve građane, institucije, zdravstvene ustanove, škole, farmaceutske kompanije, lokalnu zajednicu i društveno odgovorne kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i da promoviše zdrav način života važan u prevenciji i liječenju dijabetesa. Kros se održava sedmu godinu zaredom i šalje snažnu poruku da osobe oboljele od dijabetesa moraju i mogu aktivno da se bave sportom“, navode iz Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje.

Na Trgu Slobode biće proveden edukativni dio manifestacije i mjerenje šećera u krvi.

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa završava predavanjem prim. dr Slavice Turanjanin, endokrinologa, o prevenciji komplikacije dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole ove bolesti, te prezentacijom ljekara iz Centra za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa.

Predavanja počinju u 18 časova, u maloj sali HET-a.

Radio Trebinje