Најава: Требињски крос против дијабетеса

ТРЕБИЊЕ l Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње сутра организује традиционалну, хуманитарно-спортску манифестацију „Шести требињски крос против дијабетеса“.

„Овом акцијом желимо симболично указати на улогу и значај физичке активности у превенцији и лијечењу дијабетеса. Висок степен гојазности код дјеце у школском добу веома нас забрињава, јер иако још нису дијагностификовани као дијабетичари, евидентно је да су дјеца гојазна, мало је физичких активности које дјеца упражњавају, а исхрана брзом храном и лоше навике се под хитно морају мијењати. С обзиром на статистику да је број обољелих од дијабетеса на подручју Требиња у алармантном порасту, сматрамо да је подизање свијести, као мјера превенције дијабетеса и његових компликација, нарочито важна“, наводи се у позиву Удружења.

На кросу ће учествовати дјеца обољела од дијабетеса заједно са дјецом која немају дијабетес, чланови Атлетског клуба „Леотар“, активисти Црвеног крста Требиње, наставници физичког васпитања, ученици Медицинске школе, волонтери нашег Удружења и остали заинтересовани грађани.

Љекари и медицинске сестре Дома здравља Требиње ће на Тргу града мјерити учесницима ниво шећера у крви прије и послије кроса, како би показали да физичка активност позитивно утиче на њихово здравље.

Фармацеутске компаније ће на својим инфо пултовима дијелити едукативни-промо материјал, а друге компаније ће имати прилику представити се и промовисати своје производе.

Саобраћајна полиција ће подржати манифестацију, тако што ће заустављањем саобраћаја и контролом обезбиједити дионицу за трчање кроз град и то од Његошевог споменика, поред Маркета, преко моста „Иве Андрића“, поред хотела Леотар, те преко каменог моста назад до Трга слободе, у времену од 10 до 10:30 часова.

Након проглашења побједника и додјеле диплома и захвалница, на Тргу ће се провести едукативни дио манифестације и мјерење шећера у крви грађанима Требиња.

Током едукативног дијела манифестације љекари, ендокринолози и педијатри из Опште болнице Требиње ће указати на значај бављења физичком активношћу, дијелити едукативни материјал и давати савјете.

Радио Требиње