Najava: Trebinjski kros protiv dijabetesa

TREBINJE l Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje sutra organizuje tradicionalnu, humanitarno-sportsku manifestaciju „Šesti trebinjski kros protiv dijabetesa“.

„Ovom akcijom želimo simbolično ukazati na ulogu i značaj fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa. Visok stepen gojaznosti kod djece u školskom dobu veoma nas zabrinjava, jer iako još nisu dijagnostifikovani kao dijabetičari, evidentno je da su djeca gojazna, malo je fizičkih aktivnosti koje djeca upražnjavaju, a ishrana brzom hranom i loše navike se pod hitno moraju mijenjati. S obzirom na statistiku da je broj oboljelih od dijabetesa na području Trebinja u alarmantnom porastu, smatramo da je podizanje svijesti, kao mjera prevencije dijabetesa i njegovih komplikacija, naročito važna“, navodi se u pozivu Udruženja.

Na krosu će učestvovati djeca oboljela od dijabetesa zajedno sa djecom koja nemaju dijabetes, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, nastavnici fizičkog vaspitanja, učenici Medicinske škole, volonteri našeg Udruženja i ostali zainteresovani građani.

Ljekari i medicinske sestre Doma zdravlja Trebinje će na Trgu grada mjeriti učesnicima nivo šećera u krvi prije i poslije krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Farmaceutske kompanije će na svojim info pultovima dijeliti edukativni-promo materijal, a druge kompanije će imati priliku predstaviti se i promovisati svoje proizvode.

Saobraćajna policija će podržati manifestaciju, tako što će zaustavljanjem saobraćaja i kontrolom obezbijediti dionicu za trčanje kroz grad i to od Njegoševog spomenika, pored Marketa, preko mosta „Ive Andrića“, pored hotela Leotar, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode, u vremenu od 10 do 10:30 časova.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele diploma i zahvalnica, na Trgu će se provesti edukativni dio manifestacije i mjerenje šećera u krvi građanima Trebinja.

Tokom edukativnog dijela manifestacije ljekari, endokrinolozi i pedijatri iz Opšte bolnice Trebinje će ukazati na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, dijeliti edukativni materijal i davati savjete.

Radio Trebinje