Најчешће занимање у БиХ је домаћица

domacica

БАЊА ЛУКА/САРАЈЕВО I Колико је БиХ патријахална земља у којој још увек вреди она „да се зна где је жени место“ показује податак да је од 1.624.924 економски неактивних особа чак пола милиона домаћица.

Према подацима из пописа из 2013. године, које је објавила Агенција за статистику БиХ у овој земљи 440.992 жене раде као домаћице, пише бука.цом.

Од тога је 292.820 њих у Федерацији БиХ, док у Републици Српској 136.717 жена се изјаснило као домаћица. Остатак се односи на Брчко дистрикт. Занимљиво је да постоји и мањи број мушкараца који су се изјаснили као лица која обављају кућне послове, њих 8.196, од чега је нешто више од половине, 4.576 у Српској.

У великом броју општина већи број домаћица од запослених жена

Поражавајући је и податак да је у скоро свим општинама и градовима више од половине економски неактивних жена пописано као домаћица. Да ситуација буде гора у великом броју општина већи је број домаћица од запослених жена. Тако је у Бијељини 12.759, Брчком 11.455, Цазину 11.489, Добоју 10.092, Грачаници 8.594…

Извршна директорица фондације Удружене жене Александра Петрић наводи да су ово поражавајући подаци за БиХ, те да је ово само још један у низу показатеља колико су жене обесправљене у БиХ, посебно у домену запошљавања.

„Податак да имамо скоро пола милиона домаћица открива сурову стварност БиХ у којој је незапосленост један од главних проблема. Из овог видимо да жене немају равноправнам приступ тржишту рада и да оне нису конкурентне“, рекла је Петрићева.

Она закључује да су жене константно дискриминисане на тржишту рада и да се на крају, по правилу, након многобројних шиканирања током потраге за послом њихов рад сведе на домаћинство, односно улогу домаћице.

Бука