Најезда опасних бијелих лептирица у Фочи!

351029_1
ФОЧА | У исто вријеме као и лани, бијеле лептирице опет опсједају многе општине у Српској, а због њихових уједа десетине људи већ је потражило помоћ љекара!
Како је потврђено у болницама, људи се и даље јављају у службе хитне помоћи након контакта с овим опасним инсектима, који су, посебно у источном дијелу Српске, буквално прекрили прозоре, фасаде и терасе стамбених зграда!
Ријеч је о такозваној жутотрбој штеточини, која путем својих длачица на људској кожи изазива осип и јак свраб, неријетко праћени температуром.
Ситуација је посебно критична у Фочи, чији мјештани кажу да „ока не могу да отворе“ од ових летећих напасти, које нападају у ројевима!
Адекватна терапија
– Ово је страшно! Само на секунд отвориш прозор и соба се напуни лептирицама. Лијепе се за намјештај, на тијело, лете у очи… Не знамо шта да радимо, осјећамо се као заробљеници. Не смијемо да отварамо ни прозоре ни балконска врата, а бијела лептирица нас прогања и напољу – поручују Фочаци.
Ови инсекти на крилима имају отровне иглице, односно длачице којима убадају људе, што изазива озбиљне алергијске реакције. Жутотрбе штеточине јављају се од почетка јула до средине августа, активни су углавном ноћу, када нападају, а највише се сакупљају око свјетлости.
У фочанској Универзитетској болници потврђено нам је да се грађани, усљед контакта с поменутим лептиром, свакодневно јављају на дерматовенеролошко ођељење.
– Помоћ траже због осипа по кожи. Жуте густе длачице на тијелу инсекта лако се ломе, изазивајући свраб на кожи човјека, на којој се јавља и оток, те ситни осип црвене боје. Грађанима савјетујемо да се јаве на преглед, како би добили адекватну терапију. Препоручујемо им и да избјегавају сваки контакт с лептирицама – наглашава др Весна Станојевић.
У сличној ситуацији су и Рогатичани, који претпостављају да су се напасне лептирице преко ноћи у ројевима из шуме преселиле у насељена подручја.
– Лани их је било више, али и ове године нам праве проблеме. С друге стране, гусјенице овог лептира могу да опустоше хектаре храстове, букове и грабове шуме! Поред тога, нападају и воћњаке, а улазе и у куће. Прошле године смо их по цијели дан мели и купили лопатама, док су се врата и фасаде црниле од њих – жале се мјештани Рогатице.
Осип и оток
Жутотрба штеточина храни се лишћем бројних врста листопадног дрвећа и грмља. Лептири су бијеле боје с карактеристичним чуперком жутих длачица које се налазе на крају стомака, док је гусјеница црно-сиве боје.

И у рогатичком Дому здравља потврђено нам је да људи због уједа бијеле лептирице одлазе код доктора, са симптомима контактног дерматитиса.
– Углавном долазе у вечерњим сатима, кад су ови инсекти најактивнији. Осип и оток најчешће имају по врату, а терапија се у већини случајева састоји од намјенске креме, док се у случајевима озбиљније клиничке слике користе и кортикостероиди. У Рогатици је лептирица било и прошле године, али већу муку мучили смо с такозваним гујиним чешљом – каже Драгана Павловић, љекар у Служби хитне помоћи Рогатица.
И Србија на удару!
Бијели лептири опсједају и градове по Србији, а у посљедње вријеме највише их има у Новом Пазару, гђе свакодневно тридесетак особа затражи помоћ љекара након контакта с овим инсектима.
Грађани су мета њиховог напада углавном ноћу, а љекару се обраћају због осипа, свраба и температуре.
Симптоми су посебно изражени код ђеце, па је од почетка мјесеца у Санџаку стотине малишана завршило у болници. Поред поменутих симптома, неки пацијенти су имали и високу температуру и гушење.
Пресс