Најопаснији нарко бос на свету поново побегао из затвора

314187_hoakin-el-capo-gusman-ap_ff

Један од најмоћнијих наркобосова у Мексику, Хоакин „Ел Чапо“ Гусман побегао је из затвора, и то је други пут да му је то пошло за руком.

Гусман, кога је шеф опеација ДЕА Мајкл Браун окрактерисао као „најбезобзирнијег вођу организованог криминала на свету“, последњи пут је виђен код тушева у затвору Алтиплано.

Безбедносна комисија Мексика је саопштила да је потрага за Гусманом у току, и да се води по околини затвора. На оближњем аеродрому Толука код Мексико Ситија суспендовани су сви летови.

Ко је „Ел Чапо“?
„Ел Чапо“, на српском „Кратки“, стекао је славу 2001. године, кад је успео да побегне из максимално обезбеђеног затвора. Потом је организовао Синалоа картел, чувен по бруталности: непријатељима картела буквалном одрубљују главе и вешају њихова тела на јавним местима.

Не зна се колико тачно Гусман има година, процена је око 50, а од сиромашног сељака лошег образовања је захваљујући криминалу постао „најмоћнији трговац дрогом на свету“, како га је у једној анализи описао америчко министарство финансија.

Током рутинске психолошке процене крајем 1995, када је „лежао“ у модулу ИИИ, одељење И, ниво А, соба 307, кревет Б мексичког затвора Пуенте Гранде, начињен је његов психолошки профил који је гласио отпилике овако:

-То је субјект који се приказује као самопоуздан: егоцентричан и нарцистичан, са грандиозним осећајем сопствене важности, што чини да претендује на посебан третман. Разметљив наступ представља само „реактивну формацију, супротну правој личности“, која је „интровертна и донекле сиромашна“. Његова фобија – „Страх од тога да буде у центру пажње“ – ни мало не чуди када је реч о човеку годинама на мети ФБИ, ЦИА, мексичке војске и хиљада убица ривалских картела – део је Ел Чапове психолошке процене.
Агенције