Најотровнија риба на свијету уловљена код Будве

638442_profimedia0182473091_ff
БУДВА │ Рибар Илија Рафаиловић уловио је, уз саму морску обалу у Рафаиловићима, недалеко од Будве, на дубини од пет метара, одрасли примерак отровне рибе четворозупке, најотровније рибе на свету.
Илија и његова ћерка Анђела одмах су обавестили Институт за биологију мора, који је потврдио да се ради о врсти Лагоцепхалус сцелератус, која је познатија као риба фугу.

Због присуства отрова у јетри њена конзумација може имати тешке последице по човека.

– Отров из јетре – тетраодоксин – изузетно је термостабилан, што значи да се не може елиминисати приликом печења или кувања. Присуство ове врсте је недавно забележено и код Дубровника, тако да је локално становништво већ и упознато са присуством ове врсте код нас, а главни разлог тога јесте глобално загревање, подизање средње годишње температуре у Јадрану, и стварање услова за боравак ове врсте у Јадранском мору – рекао је за “Вијести” директор Института за биоогију мора мр Мирко Ђуровић.

Он је додао да су оквиру одличне сарадње са колегама из Сплита и Барија, везано за ову проблематику, сазнали да су поједини уловљени примерци биле женке у зрелим годинама.

– То указује на чињеницу да је ова врста у Јадрану установила репродуктивну активност, тако да и у будућности можемо очекивати још улова ове врсте – рекао је Ђуровић.

Риба фугу има станиште у Индијском океану, а у Медитеран долази кроз Суецки канал због климатских промена и повећане температуре мора.

Због све чешће појаве ове рибе стручњаци упозоравају да је потребна хитна едукација јер је реч о погубној врсти.

Препоручује се да се риба фугу не узима голим рукама већ у рукавицама.
Иако је реч о смртоносној риби, она вековима представља деликатес на јапанској трпези.

Смеју да је припремају само кувари који прођу посебну вишегодишњу обуку и стекну лиценцу, као доказ да су савладали све потребне вештине у припреми.

Умеће и искуство кувара једини је гарант да вечера некоме неће бити последња у животу, јер противотрова нема.

Отров тетродотоксин, смртоносна бистра супстанца, нема ни укус ни мирис по којима би могла да се препозна и одстрани, а највише отрова има у јетри, бубрезима, пределу око репродуктивних органа и у кожи рибе.
Они који су је јели и преживели то искуство, тврде да је и најукуснија.

Риболовци је отпремају у ресторане живу, где изложена у акваријуму чека да је гост изабере за ручак или вечеру.

Фугу риба може понекад да се купи и на пијаци, али опасност управо одатле и вреба. Када особа, која нема недовољно искуства, одлучи да је купи и сама припреми, трагедија је скоро неминовна.
Жртва после оброка остаје паралисана, али потпуно свесна. Смрт наступа гушењем.

Током последњих година фармацеутска индустрија показује све већи интерес за прикупљање отрова ове врсте рибе.
Ало.рс