Најстарији младожења у РС имао 83 године, а најмлађи 15

vjencanje

БАЊА ЛУKА │ У Републици Српској се у просјеку на хиљаду становника закључују четири нова брака.

Иако од 2007. године датира тренд смањења броја закључених бракова у РС, ипак је у 2014. години дошло до евидентног пораста у односу на 2013., подаци су ентитетског Завода за статистику, наведени у годишњаку „Ово је РС“.

Најстарији „младожења“ у 2014. години имао је 83 године, а „невјеста“ 82 године, док је најмлађи младожења који је закључио брак имао 15 година, а толико је имала и најмлађа невјеста.

Просјечна старост невјесте приликом закључења брака у РС је 28,2, док први брак у просјеку жене закључују са 26,7 година.

Истовремено, просјечна старост мукараца приликом закључења брака је 31,7 година, а први брак младожење у просјеку склапају са 30,1 година.

Просјечна старост мајке при рођењу првог ђетета у РС је лани била 26,9 година, те је у односу на годину раније, просјечна старост задржана скоро на истом нивоу.

Статистичари констатирају да подаци указују на тенденцију да жене одлажу рађање ђеце и да старосна граница приликом рађања ђеце расте.

У посљедњем периоду, када су у питању живорођена дјеца, посматрајући просјек од пет година, у браку се рађа око 82 посто дјеце.
Фена