Најуспјешнија сезона Градског позоришта Требиње

ТРЕБИЊЕ I Градско позориште Требиње, данас је представило резултате рада у протеклој години, као и награде са фестивала у позоришној сезони 2016-2017.

Према ријечима Жељка Милошевића, директора ове културне установе, требињско позориште је низало само успјех за успјехом.

„Представа ‘Краљевић Марко и Кесеџија Муса’ на босанскохерцеговачком фестивалу у Коњицу освојила је седам награда. ‘Писац породичне историје’ на фестивалу у Бугојну је био апсолутни побједник, освојивши награду жирија публике и награду за најбољу представу стручног жирија. А овдје су представљене данас и награде са ‘Фестивала фестивала’ међу кјојима су и двије најзначајније, ‘Златне маске’. То су само неки од наших резултата заједничког рада“, истакао је Милошевић.

Он је додао да број награда које је освојило требињско позориште само у овој сезони, може се изједначити са бројем награда који је освојен у пријератним годинама, односно у много година постојања. Милошевић наглашава да ако су награде веривикација неког рада, онда стотињак награда које је припало овом позоришту од 2005. године све говори.

„Та чињеница је за понос младих генерација, односно свих младих глумаца без којих требињско позориште не би имало такав успјех. Само ови млади људи знају колико одрицања, рада и труда треба да би се направила добра представа. Они су најзаслужнији што се сви ови успјеси дешавају. Никада до рата није требињско позориште побиједило на ‘Федри’, а ево од рата на овамо имамо три или четири побједе. Никада није побиједило на Фестивалу фестивала, а до сада је два пута награђено“, објаснио је Милошевић.

Он је навео да Градско позориште Требиње има и одређени континуитет којим нису задовољни.

„Вољели бисмо да је продукција нешто боља и значајнија. Вјерујемо да имамо капацитета за тако нешто. Надам се да ћемо у будућности преко рада бити још препознатљивији и да ћемо градити једну институцију културе која ће на свеобухватан начин представити наш град. А сигуран сам да смо и овим што смо до сада урадили допринјели једном добром имиџу града“, закључио је Милошевић.

Глумац  Дарко Куртовић истиче да воли позориште, али да му требињско посебно значи.

„Волио бих да је ово позориште још популарније, да има редован репертоар, да редовно гостујемо. Ми за то имамо све квалитете и уз мало већу подршку бисмо могли постићи још већи успјех и подићи позориште на већи ниво. Битно је да се прича, не само о позоришту него о култури уопште. Наш рад и лично одрицање је показало да гдје год да одемо људи нас прихвате и поштују“, рекао је Куртовић.

Према ријечима Весне Ђурић, младе глумице требињског позоришта која је на „даскама које живот значе“ још од основне школе, Требиње је заслужно међу најбољим позориштима у БиХ и региону.

„Током студирања у Бања Луци стално сам се бавила глумом али највише волим да радим са требињским глумцима. Драго ми је да смо данас имали прилику да представимо само дио онога што смо урадили у прошлој сезони. Резултати за труд и рад нису изостали“, казала је Ђурић.

Промоцији рада и резултата Градског позоришта Требиње поред бројних посјетилаца, присуствовали су и представници Градске управе Требиње.

С.П.